Sõjaohvrid kaebavad Jaapani ettevõtte kohtusse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitsubishi logo.
Mitsubishi logo. Foto: SCANPIX

Teise maailmasõja ajal Hiinast Jaapanisse töölaagritesse saadetud hiinlased kaebavad kohtusse kaks saareriigi kontserni Mitsubishi kuuluvat ettevõtet, nõudes neilt hüvitist.

Sõjaohvrid, kellest kõik on vanemad kui 80 aastat, esitavad hagi reedel Hiina provintsi Shandongi pealinna Jinani kohtusse. Kui kohus selle menetlusse võtab, oleks tegemist esimese sedalaadse kohtuprotsessiga, kuna Jaapan on kõik kompensatsiooninõuded tagasi lükanud, vahendas uudisteagentuur AFP.

Jaapani valitsus on viimase 20 aasta jooksul korduvalt tagasi lükanud hiinlastest sõjaohvrite esitatud kompensatsiooninõuded 1931-1945 kestnud Jaapani okupatsiooni kuritegude eest.

Ohvrite sõnul olid nad sõja ajal sunnitud töötama Jaapani tööstusettevõtetes ning nüüd soovib iga ohver saada Mitsubishilt 14 700 dollari (ligi 180 000 krooni) suurust kompensatsiooni. Sõja ajal küüditati Jaapanisse hinnanguliselt 40 000 hiinlast, Pekingi väitel suri neist 7000.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles