Valge Maja kutsus Iraani oma sõnu tegudega kinnitama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani koolitüdrukud lehvitavad lippudega Islamirevolutsiooni 36. aastapäeval Teheranis. Pilt on illustratiivne.
Iraani koolitüdrukud lehvitavad lippudega Islamirevolutsiooni 36. aastapäeval Teheranis. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Valge Maja kutsus pühapäeval Šveitsis Iraani tuumaprogrammi üle kõnelusi pidavaid Teherani läbirääkijaid oma sõnu tegudega kinnitama ning sõlmima kuue suurriigiga enne tähtaja lõppu ööl vastu kolmapäeva tuumalepe.

«Oleme pidanud üle aasta läbirääkimisi ning iraanlastel on lõpuks aeg saata rahvusvahelisele kogukonnale selge signaal sellest, kas nad on valmis siduma end vajaminevate tõsiste kohustustega,» ütles Valge Maja pressiesindaja Josh Earnest telekanali ABC saatele «This Week».

Iraanlased «peavad tõusma oma retoorika kõrgusele, tõestamaks, et nad ei ürita hankida tuumarelva. Kui nad on võimelised ennast selliste kohustustega siduma, peaksid nad tegema seda enne märtsi lõppu», sõnas ta.

Ühendriikide kongressi esindajatekoja vabariiklasest spiiker John Boehner lubas omalt poolt tuumaläbirääkimiste kokkuvarisemise korral kiiresti Iraanile uued sanktsioonid kehtestada. «Väga kiiresti. On selge, et sanktsioonid on toiminud,» ütles Boehner telekanali CNN saates «State of the Union» («Olukorrast riigis»).

«Nad ei oleks iial läbirääkimistele tulnud, mistõttu oleksime pidanud (2013. aasta ajutise leppe järel) osa sanktsioone mitte tühistama, siis oleksime saanud tegeliku leppe. Sanktsioonid tulevad ja nad tulevad kiiresti,» lausus spiiker.

Boehneril on enda sõnul tõsiseid kahtlusi, kas Šveitsis Lausanne'is peetavatel kõnelustel leppeni jõutakse.

Iraan ja kuus suurriiki - USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Hiina, Venemaa - ja Saksamaa (P5+1 riigid) peavad kõnelusi Teherani vastuolulise tuumaprogrammi üle püsiva leppe sõlmimiseks.

Praeguseni kestev kõnelustevoor Lausanne'is algas neljapäeval, tuumaleppe tähtaeg on 31. märts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles