Zeman: sõidan Moskvasse tänu avaldama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi president Miloš Zeman asetas 2. märtsil pärja USA kaitseministeeriumile 11. septembril 2001. aastal korraldatud terrorirünnaku ohvrite mälestuseks.
Tšehhi president Miloš Zeman asetas 2. märtsil pärja USA kaitseministeeriumile 11. septembril 2001. aastal korraldatud terrorirünnaku ohvrite mälestuseks. Foto: SCANPIX

Tšehhi president Miloš Zeman sõidab 9. mail Moskvasse, kus tähistatakse 70 aasta möödumist Teise maailmasõja Euroopa lahingute võidukast lõppemisest.

«Mina sõidan sinna tänu avaldamiseks, et me ei pea siin maal rääkima saksa keelt, et me ei pea ütlema «Heil Hitler!»,» ütles riigipea raadiojaamale Frekvencel. «Ilma Nõukogude Liiduta oleks Hitlerit olnud võimatu võita. Selle hind oli 20 miljonit hukkunut (Nõukogude inimest)».

Zemani sõnul on Saksa kantsleri Angela Merkeli eemalejäämine võiduparaadist «tavaline poliitiline kavalus». «Arvan, et ta sõidab sinna järgmisel päeval, et kohtumiseks Vene presidendiga oleks rohkem aega.»        

Varem on enda eemalejäämisest teatanud Bulgaaria, Poola, Läti, Eesti, Leedu ja Soome presidendid ning Suurbritannia ja Hollandi peaminister. Hiljuti selgus, et ka Norra delegatsioon jätab Moskvasse sõitmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles