Lavrov: NATO kohalolek Arktikas pole vajalik

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminister Sergei Lavrov (vasakul) koos Kanada kolleegi Lawrence Cannoniga täna Moskvas.
Vene välisminister Sergei Lavrov (vasakul) koos Kanada kolleegi Lawrence Cannoniga täna Moskvas. Foto: SCANPIX

Venemaa välisministri Sergei Lavrovi sõnul pole NATO kohalolek Arktikas vajalik, vahendas RIA Novosti.

«Me ei mõista, millist kasu NATO võib Arktikale tuua…Ma ei usu, et NATO käitub õigesti, kui võtab endale õiguse otsustada, kes peaks lahendama probleeme Arktikas,» ütles Lavrov Moskvas  kohtumisel Kanada kolleegi Lawrence Cannoniga.

Vene president Dmitri Medvedev väljendas eile muret NATO aktiivsuse suurenemise üle, kuna NATO on sõjaline organisatsioon ja Arktika on jällegi «rahumeelse- ja majanduskoostöö piirkond».

Venemaa ja Kanada, mis hõlmavad kolm neljandikku Põhja-Jäämere rannajoonest, jätkavad oma suveräänsete õiguste kasutamist 200 meremiili pikkuses eksklusiivses majandustsoonis, rääkis Vene välisminister.

Lavrovi kinnitusel teevad mõlemad riigid tööd Arktika mandrilava arendamiseks ja laiendamiseks.

Medvedev ja Norra peaminister Stoltenberg allkirjastasid eile Murmanskis lepingu, mis määrab kindlaks kahe riigi vahelise piiri Barentsi merel ja Põhja-Jäämerel ning seda pärast 40 aastat kestnud arutelusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles