Eesti päritolu Rootsi poliitik saatis avaliku kirja Vene suursaadikule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pär Nuder.
Pär Nuder. Foto: SCANPIX

Rootsi sotsiaaldemokraatide juhtkonda kuulunud endine rahandusminister ja nüüd firmasid nõustav Eesti päritolu Pär Nuder on saatnud oma kauaaegsele tuttavale praegusele Venemaa suursaadikule Rootsis Viktor Tatarintsevile avaliku kirja, millele palub avameelset vastust, edastas Dagens Industri.

Nuder meenutas, et kohtus Tatarintseviga esmakordselt 1997. aastal. «Olime noored ja lootusrikkad. Läänemere riikide valitsusjuhid olid loonud riigipiire ületava kuritegevuse vastu võitlemiseks töögrupi. Berliini müüri langemine lõi vabaduse ka kriminaalsetele elementidele riigipiire ületavaks tegevuseks,» kirjutas endine minister.

«Nagu sa kindlasti tead, olen Eesti põgeniku poeg. Minu isa tuli Rootsi 1944. aastal seitsmeaastasena. Minu vanaisa suri nõukogude vangilaagris 1942. aastal 21 aastat enne minu sündi,» jätkas Nuder, lisades, et ei tunne selle pärast Venemaa vastu viha.

«Vastupidi, tunnen suurt austust ja imetlust Vene kultuuri vastu. Aga sama palju nagu ma imetlen Venemaad, põlgan ma nõukogude kommunismi. Kus seisad sina, Viktor, selles küsimuses, kui sinu kõrgeim ülemus, Venemaa president Putin nimetas NSV Liidu kokkuvarisemist 20. sajandi suurimaks katastroofiks?» küsis Nuder.

«Eelmise aasta septembris eitasid sa Venemaa sekkumist Ukrainas. Sa väitsid  muu hulgas, et Vene sõdurid «eksisid» Ukrainasse. Et Venemaa on fabritseerinud võltspildid Vene tankidest Ukrainas. Et Krimmi annekteerimisel ei toimunud invasiooni,» kirjutas poliitik.

Nuder väljendas imestust sellise suhtumise üle. «Venemaa matšoarrogantlik suhtumine naabermaadesse on kõike muud kui venelik. See on nõukogulik, kommunistlik ja külmasõjalik,» vahendas Dagens Industri Nuderi sõnu.

«Oli vale väita, et «lääs», nagu te meid kutsute, võitis külma sõja, vaid hoopis NSV Liit kaotas selle. Oli viga halvendada Venemaa kahepoolseid suhteid Rootsi, Soome ja Balti riikidega, kui need said Euroopa Liidu liikmeks. Carl Bildt tegi vea, kui tõmbas paralleele natsi-Saksamaa ja praeguse Venemaa vahel,» möönis ta.

«Aga mida on teinud Venemaa valesti ülejäänud Euroopaga suhtlemisel? Kas te tunnistate mõnda viga? Oleks huvitav kuulda, kas leidub ametlikku Venemaa esindajat, kes suudaks olla enesekriitiline ja söandaks ilmutada veidi leebust?» esitas Nuder saadikule küsimuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles