Nemtsovi materjalid: Vene sõdurite kirste saadeti koju kahe suure lainena

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankivrakk ja varemed Debaltseves.
Tankivrakk ja varemed Debaltseves. Foto: SCANPIX

Opositsiooniaktivisti Ilja Jašini kinnitusel viitavad opositsionääri Boriss Nemtsovi avaldamata materjalid Ukraina sõjast sellele, et Vene sõdurite kirste toimetati Ukrainast Venemaale kahe suure lainena.

Vene sõdureid hukkus massiliselt suvel 2014 ja jaanuaris-veebruaris 2015, vahendab  UNIAN.

Jašinil on õnnestunud suhelda Nemtsovi allikatega. «Nad kartsid rääkida siis, kui ta elus oli. Nemtsovi mõrv neid julgemaks ei teinud, seega oli kontakti saada raske. Allikad esindavad hukkunud soldatite sugulaste huve, kellele ei maksta lubatud kompensatsiooni,» kirjutas Jašin Facebookis.

Esimene kord sai sõdureid arvukalt hukka kahes Ukraina oblastis mullu suvel, kui Ukraina armee oli asunud vasturünnakule. Kõige suuremad oli kaotused Ilovaiski lähistel toimunud lahingutes. «Hukkunute täpset arvu on raske öelda, kuid meie linnadesse naasis mitte vähem kui 150 puusärki tähisega Veos-200,» kirjutas Jašin.

Selle aasta jaanuaris-veebruaris langes Ida-Ukrainas vähemalt 70 Vene sõdurit. «See oli seotud konflikti eskaleerumisega ja halastamatu vastasseisuga näiteks Debaltseve juures. Erinevalt eelmisest aastast lahkusid sõdurid enne Donbassi lähetamist ametlikult Vene relvajõududest ja seda juhtkonna nõudmisel,» kirjutas Jašin.  

Kui 2014. aasta suvel hukkunud Vene sõdurite lähedastele maksti hüvitiseks kolm miljonit rubla (48 250 eurot), siis selle aasta alguses surma saanud sõdurite lähedastele kompensatsiooni ei maksta, kuna nad polnud enam Vene armee hingekirjas, kirjutas opositsiooniaktivist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles