Leedu: kolmandik riigis asuvatest Vene diplomaatidest on luurajad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaitė.
Leedu president Dalia Grybauskaitė. Foto: Raigo Pajula/Scanpix

Leedu riiklik julgeolekuamet (VSD) teatas täna avaldatud raportis julgeolekuohtudest, et kolmandik Leedus resideeruvatest Vene diplomaatidest on luurajad.

VSD saatis enda sõnul eelmisel aastal riigist välja kolm Vene spiooni, teiste seas Vene peakonsuli Klaipėdas Vladimir Malõgini kui välisluureteenistuse (SVR) töötaja.

«Kolmandik Leedus töötavatest Vene diplomaatidest on luureteenistuse töötajad või luureteenistustega seotud isikud," seisis julgeolekuameti aastaraportis.

«Oleme NATO piiririik, mida mõjutab tohutult ebasõbralik propaganda, etniliste vähemuste ässitamine meie riigi ja selle huvide vastu,» ütles president Dalia Grybauskaitė julgeolekuameti raportit kommenteerides.

Grybauskaitė sõnul kavatseb ta nõuda, et julgeolekuameti uus juht tagaks, et institutsioon ei tegeleks üksnes julgeolekuohtude tuvastamise, vaid ka nende kõrvaldamisega.

«Uus luureseadus ei sätesta üksnes ohtude tuvastamist ja avalikustamist, vaid ka kõrvaldamist. See on julgeolekuameti tegevuses veel vajaka ning seetõttu ootavad ameti uut juhti täiesti uued täiendavad nõudmised,» ütles president ajakirjanikele.

Julgeolekuameti praeguse direktori Gediminas Grina ametiaeg lõpeb aprillis.

Riigipea sõnul jättis raport talle positiivse mulje.

«Minu arvamus on positiivne: riiklik julgeolekuamet võtab ohte viimaks tõsiselt ning mõistab avaliku arutelu vajadust, et panna inimesi neist aru saama,» ütles president, kelle sõnul on Leedu juba infosõja tsoonis ning seda on avalikkuses ka tunda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles