Cameron avas Briti üldvalimiste kampaania

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister David Cameron täna Londonis Downing 10 kõnet pidamas.
Briti peaminister David Cameron täna Londonis Downing 10 kõnet pidamas. Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron tegi täna parlamendi laialisaatmise järel hüvastijätuvisiidi kuninganna Elizabeth II-le ja avas 7. mai üldvalimiste kampaania.

Kuningliku audientsi järel Downing Streeti residentsi ees peetud kõnes ütles Cameron, et valijatel on ees terav valik tema ja leiboristide juhi Ed Milibandi vahel.

«Üldvalimised toimuvad 7. mail ning kuni selle päevani käin Ühendkuningriigi igas nurgas ühe ja sama sõnumiga: koos suudame me riigi ümber pöörata,» ütles Cameron, rõhutades, et Suurbritannia on õigel teel.

«Pärast viit aastat jõupingutusi ja ohverdusi on Suurbritannia õigel teel. Valimistel on kaalul Suurbritannia areng ning peaministrina siin Downing Streetil luban selle tagada,» sõnas valitsusjuht.

«Teil on valida majanduskasvu ja Ed Milibandi majanduskaose vahel,» ütles peaminister, väites, et Suurbritannia oli tema võimuletulekul 2010. aastal pärast 13 aastat leiboristide võimu kaose veerel.

Cameroni kohtumine 88-aastase monarhiga oli formaalsus.

Arvamusküsitluste kohaselt ei võida ei konservatiivid ega leiboristid 650-liikmelises alamkojas absoluutset enamust, mistõttu peab valimiste võitja moodustama koalitsiooni kas liberaaldemokraatide või Šoti Rahvusparteiga (SNP), kes pääsevad tõenäoliselt parlamenti.

Konservatiivid on alates 2010. aastast riiki valitsenud koos liberaaldemokraatidega, ent loodavad sel korral võita piisavalt parlamendikohti üksi valitsemiseks.

Tooride valimiskampaania keskendub majandusele. Suurbritannia on koalitsioonivalitsuse ajal väljunud majandussurutisest ning taastanud majanduskasvu, ent valitsuse karmid säästumeetmed on tekitanud rahvas rahulolematust.

Leiboristid on lubanud valitsuse suuremat tuge raskustes kesk- ja madalama sissetulekuga inimestele ning valdavalt tasuta ravi pakkuva riikliku tervishoiusüsteemi (NHS) kaitsmist.

Cameron on lubanud korraldada valimisvõidu korral 2017. aastaks referendumi Euroopa Liidu liikmesuse üle ning lubanud toetada ELi jäämist juhul, kui tema juhitaval valitsusel õnnestub saavutada Brüsselilt paremad liikmesustingimused.

Leiboristid seevastu leiavad, et Suurbritannia koht on ELis. «Meie pikaajaline tulevik on Euroopa Liidus, mitte sellest väljaspool,» ütles Miliband Londoni äripiirkonnas City's.

Miliband on kutsunud leiboristide valimiskampaaniale appi USA presidendi Barack Obama 2008. aasta presidendivalimiste kampaania strateegi David Axelrodi.

Cameron seevastu toetub kampaanias Obama 2012. aasta taasvalimise kampaaniat vedanud Jim Messinale ning Ühendriikide riigipea endisele abile Reggie Love'ile.

Liberaaldemokraatide liider Nick Clegg üritab tasakaalustada mõlemat suurparteid. «Viimane asi, mida meie riik praegu vajab, on pööre paremale või vasakule,» sõnas ta.

Liberaaldemokraatidel on praegu 57 kohta alamkojas ning arvamusküsitluste kohaselt väheneb partei esindatus parlamendis poole võrra.

Parlamenti üritab pääseda ka immigratsioonivastane, euroskeptiline Briti Iseseisvuspartei (UKIP).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles