Saudide juhitav koalitsioon kehtestas Jeemeni sadamatele blokaadi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia koalitsiooni esindaja Ahmed Asiri
Saudi Araabia koalitsiooni esindaja Ahmed Asiri Foto: SCANPIX

Jeemeni šiiamässuliste vastane Saudi Araabia juhitav koalitsioon teatas esmaspäeval kõigi Araabia poolsaare riigi sadamate sissepiiramisest.

Koalitsiooni pressiesindaja Ahmed Asiri ütles ajakirjanikele, et koalitsiooni merejõud blokeerivad laevade liikumist, et hoida ära relvade ja võitlejate Jeemenist lahkumine ja riiki sisenemine.

Saudi Araabia ja liitlased korraldasid ööl vastu esmaspäeva viiendat päeva õhurünnakuid Jeemeni põhja- ja idaosa kontrollivate huthi šiiamässuliste ning nendega liidus olevate ekspresident Ali Abdullah Saleh'le lojaalsete vägede sihtmärkidele.

Huthisid toetab poliitiliselt Iraan, ent nii islamivabariik kui ka šiiamässulised on lükanud ümber süüdistused Teherani võimalike relvasaadetiste kohta mässulistele.

Liitlased on lubanud jätkata õhurünnakuid huthide vastu kuni nende alistumiseni ning seadusliku presidendi Abedrabbo Mansour Hadi valitsuse kontrolli taastamiseni kogu riigi territooriumi üle.

Saudi Araabia ja liitlased püüavad takistada Jeemeni langemist Iraani ja selle toetajate kontrolli alla. Viimastel kuudel on huthid jõudsalt peale tunginud, nende käes on Jeemeni pealinn Sanaa ja nad ähvardavad vallutada ka riigi lõunaosa suurima linna Adeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles