Merkel: Venemaa hävitas aastatega loodud usalduse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel
Angela Merkel Foto: SCANPIX

Soomet külastanud Saksamaa kantsleri Angela Merkeli sõnul peab Euroopa pingutama, et Ukraina riiklik suveräänsus säiliks ning majandus tugevneks.

Merkel jätkas, et lääneriikide, kaasa arvatud Saksamaa silmis hävitas Venemaa Ukraina kriisi tekitamisega aastatega loodud usalduse, edastab YLE.

Saksamaa kantsleri sõnul rikkus Venemaa Krimmi anastamise ja endaga liitmisega rahvusvahelist õigust. Ida-Ukrainas toimuvaga aga on Venemaa kahjustanud Ukraina kui riigi suveräänsust.

«Euroopa riigid peavad aitama Ukrainal oma isemääramisõigust ja iseseisvust kaitsta,» rõhutas Merkel.

Soome peaminister Alexander Stubb ja Saksamaa kantsler Angela Merkel osalesid eile Helsingis toimunud Euroopa julgeolekut ja Ukraina kriisi käsitleval seminaril. Selle korraldas Helsingi ülikool koostöös Soome välispoliitika instituudi ja peaministri kantseleiga.

Stubbi arvates käitub Venemaa aina ettearvamatumalt ning lähtub vaid omadest reeglitest, mitte aastakümnete jooksul välja kujunenud rahvusvahelistest tavadest.

«Venemaa jõupoliitika ei ole kuhugi kadunud ja on ohuks lähiriikidele nagu Soome. Selle tõttu tuleb Euroopa riikidel teha varasemast rohkem koostööd,» nentis Soome peaminister.

Merkel loodab, et Euroopa riigid lähtuvad ühisest arusaamast kaitse- ja julgeolekupoliitikas ning ei teki sellist olukorda nagu Iraagi sõja ajal, mil Euroopa riigid  jagunesid kahte leeri.

Merkeli kinnitusel on Soome ja Saksamaa alati heades suhtes olnud.

«Venemaale kehtestatud sanktsioonid ei ole ainus probleemi lahendusviis. Euroopa Liidu riigid peavad leidma viisi, kuidas Venemaad mõjutada. Venemaa isolatsiooni panek ei aita,» nentis Saksamaa kantsler.

Samal seisukohal on ka Soome peaminister Stubb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles