Briti piloot plaanis lennukatastroofi samal viisil nagu sakslane Andreas Lubitz

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andreas Lubitz
Andreas Lubitz Foto: SCANPIX

Väljaanne The Telegraph kirjutab, et viis aastat tagasi lahvatas Ühendkuningriigis skandaal, kui lennufirma British Airwaysi piloodi plaan ilmsiks tuli.

Kohtus ilmnes, et British Airwaysi kauglendude piloot Brown tappis brutaalsel viisil haamriga oma naise Joanna Browni pikka aega kestnud abielukriisi ja lahutuse tõttu. Kohus leidis, et tegemist ei olnud mõrva, vaid tahtmatu tapmisega, kuna piloot oli elanud pikka aega äärmuslikus stressis.

24. märtsil aset leidnud Germanwingisi lennukatastroofiga tuli  Browni juhtum uuesti esile. Tapetud Joanna Browni pereliikmed andsid nüüd intervjuu, milles sõnasid, et lennufirmad ei kontrolli piisavalt pilootide psüühikat  ja vaimset tervist.

Prantsusmaa prokuröride arvates lendas Germanwingsi Airbus A320 kaaspiloot Andreas Lubitz Prantsuse Alpides meelega vastu mäge, tappes nii enda kui veel 149 inimest.

Briti meedia leidis Browni ja Lubitzi juhtumites palju sarnast. Brown sõnas kohtus, et pärast naise tapmist tahtis ta suure reisilennuki alla kukutada, et «jätta endast sõnum».

Brown pidi lendama päev pärast naise tapmist Boeing 747 Ühendkuningriigist Londonist  Nigeeriasse Lagosesse, kuid vahetult enne tööle minekut teatas ta ülemustele, et jäi haigeks. See päästis sadade inimeste elu.

«Sain aru, et ma ei tahtnud olla üks neist abikaasadest, kes tapab esmalt naise ja siis enda ning tegelikult mitte keegi ei  hooli sellest,» lausus Briti piloot kohtus.

Gremanwingsi katastroof tõi Joanna perele olnu meelde.

«Olen veendunud, et need juhtumid on õppetunnid, mis aitavad takistada tulevikus selliste asjade kordumist,» lausus tapetud naise ema Diana Parkes.

Ema sõnul oli tema jaoks kõige jubedam, et ta väimees tunnistas kohtus oma plaani tappa palju inimesi.

Joanna parim sõber Hetti Barkworth-Nanton sõnas, et Lubitzi ja Browni juhtumid on peaaegu nagu kaks tilka vett.

«Kui nägin meedias pilte, milles Lubitz on dressides ja jookseb, siis need tekitasid mulle külmavärinaid. Robert Brownile meeldis ka joosta ja jooksuvõistlustel osaleda. Nad mõlemad võistlesid oma lennufirmade eest,» lausus sõber.

Barkworth-Nanton on veendunud, et ei Browni ega Lubitzit ei oleks tohtinud lubada lennukit juhtima.

Joanna Browni pere ja sõbrad on veendunud, et pilootidele üks kord aastas tehtav tervisekontroll ei ole piisav.

Browni viimane tervisekontroll oli 2009. aasta detsembris ning ta tappis oma  naise 2010. aasta oktoobris. Brown olevat arstidele maininud abielukriisist tingitud stressi, kuid tal lubati ikkagi lennata.

Sõbra sõnul käitusid valesti ka Browni kolleegid, kes ei julgenud või ei tahtnud British Airwaysi juhtkonnale Browni pingetest teatada.

Barkworth-Nanton loodab, et tulevikus kontrollitakse pilootide vaimset tervist rohkem.

Viimasel aastakümnel on toimunud üsna mitu tahtlikult toime pandud lennuõnnetust, milles on elu kaotanud sadu süütuid inimesi.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles