Haglund: Venemaa ei austaks Soome territooriumi NATO-konflikti ajal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kaitseminister Carl Haglund (vasakul)
Soome kaitseminister Carl Haglund (vasakul) Foto: SCANPIX

Soome Rootsi Rahvapartei esimees Carl Haglund ütles Sanomatalos toimunud valmiseelsel debatil, et NATO ja Venemaa võimaliku konflikti puhkedes idanaaber Soome territooriumi vastu austust ilmselt üles ei näitaks.      

Haglund kinnitas pärast väitlust Ilta-Sanomatele, et tema ei usu NATO ja Venemaa vahelise sõjaline konflikti puhkemise võimalusse. «Oletame aga, et tekib konflikt, siis sel puhul oleks raske arvata, et Venemaa austaks Soome sõjalist neutraalsust nii palju, et ei astuks Soome territooriumile.»   

Arvan, et laiaulatuslikus konfliktis ei suhtu Moskva Soomesse kui blokivälisesse maasse, rääkis ta. Soome on kindlalt Euroopa Liidu osa ja on tõenäoline, et Venemaa ei austakse meie sõjalist neutraalsust.

«Oleks veidi naiivne mõelda, et me saaks jääda mingist suurest Euroopa konfliktist eemale, kui Venemaa ja NATO vahel tekiks lahkheli.» 

Haglundi arvates võib Soome sattuda konflikti sisse ka Euroopa Liidu liikmena. «Euroopa Liidu osana on Soomel kohustus toetada teisi ELi liikmeriike, kui need peaks konflikti sattuma.

«Ei saa kujutada ette olukorda, kus näiteks Venemaa tegutseks agressiivselt Baltimaade vastu ja meie saaks siin istuda ja pöidlaid keerutada ja mõelda, et see meid ei puuduta.»    

Haglundi sõnul tuleb seetõttu teha kõik selleks, et konflikte ei tekiks.

Soome erakonnad valmistuvad üldvalimisteks, mis leiavad aset 19. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles