Värske uuring: Anne Frank suri arvatust varem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Frank.
Anne Frank. Foto: SCANPIX

Juuditar Anne Frank suri natside koonduslaagris vähemalt kuu aega oma ametlikust surmakuupäevast varem, selgus täna avaldatud uuringust.

Anne Frank vanema õe Margotiga. Foto: Scanpix
Anne Frank vanema õe Margotiga. Foto: Scanpix Foto: Personalities/©2001 Credit:Topham Picturepoint

«Uuringust on selgunud värsked andmed Anne Franki ja tema õe Margoti viimaste päevade kohta,» teatas Amsterdamis asuv Anne Franki majamuuseum. Varem oli Punase Risti andmete järgi teada, et Anne Frank ja Margot surid Bergen-Belsoni koonduslaagrid 1. ja 31. märtsi vahelisel perioodil, kuid värske uuringu põhjal juhtus see juba veebruaris.

1942. aastal peitis perekond end Anne Franki isa Otto Franki Amsterdamis asuva büroohoone salajasse lisaehitusse ning redutas seal kaks aastat. Kogu perioodi vältel pidas Anne Frank päevikut, kuid 1944. aastal reedeti Frankide peidupaik ning perekond saadeti Saksamaale.

Uue uuringu autorid on üritanud kahe õige õudse reisi jälgi ajada, mis viis nad algus Ida-Poolasse Auschwitz-Birkenausse ning seejärel Nõukogude armee pealetungi tõttu Saksamaale Bergen-Belsenisse.

Allikatena kasutasid uurijad Punase Risti, Bergen-Belseni memoriaali ja Rahvusvahelise ning nii paljude tunnistajate ja ellujäänute tunnistusi, kui võimalik.

Bergen-Belseni koonduslaager 1945. aastal. Foto: Scanpix
Bergen-Belseni koonduslaager 1945. aastal. Foto: Scanpix Foto: www.TopFoto.co.uk/www.TopFoto.co.uk

Neli koonduslaagri üleelanud inimest sõnasid uurijatele, et Annel ja Margotil olid 1945. aasta jaanuari lõpus tüüfuse sümptomid. «Enamik tüüfusesse nakatunuid sureb umbes 12 päeva jooksul pärast esmaste sümptomite ilmumist,» viitas uuring Hollandi tervishoiuinstituudi avaldusele.  

Seetõttu on ebausutav, et nad märtsi lõpuni vastu pidasid,  teatas Anne Franki majamuuseum. Tütarlaste täpne surmakuupäev on jätkuvalt teadmata, ja nagu ütles üks Bergen-Belsenis ellujäänu Rachel van Amerongen: «Ühel päeval neid lihtsalt polnud enam seal.»

Anne Franki päevikud. Foto: Scanpix
Anne Franki päevikud. Foto: Scanpix Foto: Personalities/Credit : Topham Picturepoint
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles