Sotsiaalmeedias levib kulutulena pilt üles tõstetud kätega Süüria lapsest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi fotograafi Osman Sağırlı pilt põgenikelaagris elavast Hudeast
Türgi fotograafi Osman Sağırlı pilt põgenikelaagris elavast Hudeast Foto: twitter

Tuhanded inimesed on sotsiaalmeedias jaganud pilti väikesest Süüria lapsest, kellel on ehmunud ilme ning kes on allaandmise märgiks käed üles tõstnud.

Selle pildi pani möödunud nädalal Twitterisse fotograaf Nadia Abu Shaban. Sotsiaalmeedias tundeid tekitanud fotot on edastatud tuhandeid kordi.

Abu Shaban kinnitas, et see ei ole tema tehtud foto, kuid ta ei osanud öelda, kes selle tegi.

Fotost huvitatud oletasid, et see võidi teha millalgi 2012. aastal. Hiljem ilmnes, et foto autoriks võib olla Türgi fotograaf Osman Sağırlı.

Briti ringhääling BBC kontakteerus Sağırlıga, kes praegu töötab Aafrikas Tansaanias.

Türklase sõnul tegi ta selle foto 2014. aasta detsembris Süürias Atmehi põgenikelaagris.

Fotograafi andemetel oli see väike tüdruk, kes kannab nime Hudea, saabunud põgenikelaagrisse koos ema ja veel kahe õega. Nad elasid varem laagrist 150 kilomeetri kaugusel asuvas Hamas.

Fotode juures oli kommentaare, et äkki tõstis see laps käed üles, olles püssitoru ees, kuid fotograafi kinnitusel oli laps vaid tema kaamera ees.

«Kasutasin kaugobjektiivi ja tüdruk pidas seda relvaks. Lapsed jooksevad kas kaamera eest ära, katavad näo kätega või siis poseerivad naeratades. See tüdruk tegi midagi sellist, mida lapsed tavaliselt ei tee,» lausus fotograaf.

Selle foto avaldas esimesena Türgi väljaanne Türkiye selle aasta jaanuaris.

Süüria kodusõda on kestnud juba neli aastat ning miljonid inimesed on selle tõttu põgenikestaatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles