Germanwingsi lennuõnnetuse väidetav pardavideo näitab kaost

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piloot Airbus 320 kokpitis. Pilt on illustratiivne.
Piloot Airbus 320 kokpitis. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Kaks Euroopa meediaväljaannet teatas eile, et välja on ilmunud video, mis näitab viimaseid sekundeid eelmisel nädalal Prantsuse Alpides alla kukkunud Germanwingsi reisilennuki pardalt. Uurijad nõuavad, et juhul kui selline video tõepoolest olemas on, tuleb see olulise tõendusmaterjalina neile edastada.

Prantsuse ajakiri Paris Match ja Saksa päevaleht Bildt kinnitavad, et mobiiltelefoniga filmitud video ehtsus on kaheldamatu ning et see pärineb lennukirusudest leitud sim-kaardilt. Mõlemad väljaanded väidavad, et said selle uurijatelt ning tegu on lennuki tagaosas filmitud videoga, sealjuures ei ole teada, kes filmis.

Videot ei ole kumbki väljaanne aga avaldanud, esitatud on vaid kirjeldusi sellest. Ühes videolõigus on väidetavalt näha lennukisalongis valitsev kaos ja kuulda karjeid mitmes keeles.

Kiirusel 700 km/h vastu mäge põrutanud lennukist on alles vähe suuremaid tükke.           Foto: Scanpix
Kiirusel 700 km/h vastu mäge põrutanud lennukist on alles vähe suuremaid tükke.           Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Prantsuse politsei esindaja kolonelleitnant Jean-Marc Menichini sõnul ei ole uurijad õnnetuspaigalt mobiilisalvestust leidnud. Väited video olemasolu kohta on täiesti valed ja lubamatud, ütles ta CNNile.

Video kestab vaid mõne sekundi, kuid näitab väljaannete teatel, et reisijad teadsid, mis neid ees ootab enne, kui lennuk vastu mäekülge tükkideks purunes ja kõik 150 pardalviibijat silmapilkselt surma said.

«See stseen oli nii kaootiline, ei inimesi oli raske tuvastada, aga reisijate karjeid kuuldes on täiesti selge, et nad teadsid, mis neid ees ootab,» kirjutas Paris Match. Kuulda on mitmes keeles jumala poole pöördumist, lisas ajakiri.

Taustal kostab väidetavalt metalne kolkimine, mis klapib seni teadaolevaga, et kokpitist välja lukustatud piloot püüdis ilmselt meeleheitlikult sisse saada. 

Kokkupõrkel mäega sai viga isegi kokpiti häälsalvestisi sisaldav must kast.                        Foto: Scanpix
Kokkupõrkel mäega sai viga isegi kokpiti häälsalvestisi sisaldav must kast.                        Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Lennuki musta kasti kokpiti helisalvestuse põhjal oletavad uurijad, et lennuki kaaspiloot Andreas Lubitz sulges end 24. märtsil Barcelonast Düsseldorfi teel olnud lennuki kokpitti ja juhtis lennuki tahtlikult vastu mäekülge. Surma said kõik pardal olnud 150 inimest.

Juhtumit uuriv Marseille' prokurör Brice Robin ütles eile et ametliku uurimise käsutuses ei ole siiani ühtki videot lennuõnnetusest Prantsuse Alpides, aga kui kellelgi selline salvestus on, peab ta selle otsekohe uurijatele üle andma.

Kokpiti helisalvestise põhjal selgus, et kaaspiloot Andreas Lubitz lukustas teise piloodi välja ja sõitis ilmselt tahtlikult vastu mäge.                                                                                                         Foto: Scanpix
Kokpiti helisalvestise põhjal selgus, et kaaspiloot Andreas Lubitz lukustas teise piloodi välja ja sõitis ilmselt tahtlikult vastu mäge.                                                                                                         Foto: Scanpix Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles