Miks jäi Türgi eile elektrita?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metroo ei töötanud eile korralikult ei Ankaras ega Bursas.
Metroo ei töötanud eile korralikult ei Ankaras ega Bursas. Foto: SCANPIX

Ulatuslik elektrikatkestus mõjutas eile ühel või teisel moel kõiki Türgi 76 miljonit elanikku, ent miks see toimus, pole seni veel päris selge. Türgi päevaleht Hürriyet tegi ülevaate nii elektrikatkestuse mõjust kui võimalikest põhjustajatest.

Küünlavalgel õppiv poiss Diyarbakiris.                                                                          Foto: Scanpix
Küünlavalgel õppiv poiss Diyarbakiris.                                                                          Foto: Scanpix Foto: ILYAS AKENGIN/AFP

Mis juhtus?

  • Eile hommikul kohaliku aja järgi kell 10:36 jäi elektrita 80 Türgi provintsi. Ainus osaliselt puutumata jäänud provints oli idapiiril asuv Van, mis saab osa energiast Iraanist.
  • Elektrikatkestus mõjutas ühel või teisel moel kõigi Türgi 76 miloni elaniku tegemisi.
  • Energiaministri sõnul oli tegemist kõige ulatuslikuma elektrikatkestusega pärast 1999. aastat, mil toimus Marmara maavärin.
  • Elektrikatkestus läks Türgile maksma vähemalt 700 miljonit dollarit.
  • Suuremas osas riigist taastus energiavarustus pärastlõunaks. Energiaminister Taner Yıldız teatas, et kõikides provintsides sai probleem likvideeritud õhtul kella kaheksaks, see tähendab, et paljud türklased elasid elektrita 9 tundi. Yıldız tunnistas ka, et elektrikatkestuse toimumise põhjused pole veel selged. Ta katkestas asjaolude selgitamiseks eile ka riigivisiidi Slovakkiasse.
Paljud ärid otsisid elektrikatkestuse ajal välja generaatorid.                                                Foto: Scanpix
Paljud ärid otsisid elektrikatkestuse ajal välja generaatorid.                                                Foto: Scanpix Foto: -/AFP

Miks see juhtus?

Hürriyeti energeetikakorrespondent Merve Erdil leidis, et kõige tõenäolisemalt põhjustas nii ulatusliku elektrikatkestuse terve sündmuste ahel.

  • Egeuse piirkonnas peatus äkitselt ühe elektrijaama töö, mis tähendas, et öösel kella ühest alates oli puudu 2000 megavatti energiat. Siit sai Erdli hinnangul alguse doominoefekt.
  • 10:02 hommikul lõpetas töö Atlase soojuselektrijaam Hatay provintsis. Seejärel 10:44 ka Dicle hüdroelektrijaam.
  • Anomaalset energiahulga kõikumist märgates ühendas Euroopa elektri põhivõrguettevõtjate võrgustik (ENTSO-E) end igaks juhuks Türgi võrgust välja.
  • ENTSO-E eraldamine muutis Türgi elektrivõrgu veelgi ebastabiilsemaks ning toimus üleriigiline elektrikatkestus, mille peamiseks põhjuseks võib seega pidada juba hommikul tehtud katastroofilisi vigu elektrivõrgu haldamisel.
Poepidajad kasutasid käepärast olnud valgusallikaid.                                                           Foto: Scanpix
Poepidajad kasutasid käepärast olnud valgusallikaid.                                                           Foto: Scanpix Foto: / AA / TT/ANADOLU AJANSI

Kuidas see 21. sajandil võimalik on?

Kuna niivõrd suure ala elektrita jäämine 21. sajandil tundub hämmastav ja paljudele tundub uskumatu, et midagi sellist võiks juhtuda pelgalt elektirvõrgu haldajate kehvade otsuste tõttu, on levima hakanud ka hulk alternatiivseid teooriaid.

  • Tegemist võis olla küberrünnaku või terroriakti tulemusega. Peaminister Ahmet Davutoğlu  kinnitas, et praeguseks ei ole see veel välistatud. Novembris näiteks tungis rühmitus RedHack Türgi elektrivõrguettevõtte (TEİAŞ) veebilehele ja teatas, et alustas küberrünnakut, et mälestada noorimat Gezi pargi meeleavaldustes hukkunut – 14-aastast Berkin Elvanit.
  • Pantvangikriis. Peamise opositsioonierakonna ilmaliku Vabariikliku Rahvapartei (CHP) juht Kemal Kılıçdaroğlu küsis, kas võis elektrikatkestus ehk olla seotud Istanbulis aset leidnud pantvangikriisiga, kus relvastatud isikud võtsid pantvangi Berkin Elvani surma uuriva prokuröri. Esines ka väiteid, et ründajad said majja tungida just nimelt elektrikatkestuse varjus, ent energiaministri sõnul ei tasuks intsidente seotuks pidada.
  • Midagi varjatakse. Sotsiaalmeedias levivad vandenõuteooriad, et elektrikatkestus korraldati mõne hämara tehingu varjamiseks – katkestuse tõttu ei töötanud mitmeid tunde ka näiteks turvakaamerad.
  • Tuumaenergia promomine. Kui kogu riiki tabas elektrikatkestus, rõhutas president Recep Tayyip Erdoğan, et Türgil on üha enam tarvis tuumaenergiat ning sestap peaks ehitama kolmanda tuumajaama. CHP aseesimees Umut Oran küsis parlamendis, kas elektrikatkestus on seotud tuumaenergiat puudutava seaduseelnõuga, mida möödunud nädalal arutati.
  • Strukturaalsed probleemid. Ehkki tänaseks ei ole veel kinnitust, mis elektrikatkestuse põhjustas, leiavad paljud analüütikud, et probleem sai tekkida Türgi energiamajanduse korralduse tõttu.

    2013. aastal erastati kõik 20 Türgi jaotusvõrku ning selle tulemusel on tekkinud metsikult tegutsev turg. Eraomanduses olevad maagaasil töötavad elektrijaamad lülitavad end nüüd näiteks vähem tulusatel tarbimistundidel võrgust välja.

    Kuna riigi omanduses olev elektrikompanii on jaanuarist saadik asunud tootma rohkem energiat oma hüdro- ja soojuselektrijaamades, on hind elektri hind praegu rekordiliselt madal. Seetõttu on aga eraomanduses olevad maagaasil töötavad elektrijaamad oma toodangut oluliselt vähendanud.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles