Fabius: Iraani tuumakõnelused ei ole piisavalt edenenud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse välisminister Laurent Fabius (paremal) kohtus koos oma delegatsiooniga tuumakõnelustel ka Venemaa ametivenna Sergei Lavroviga (vasakul).
Prantsuse välisminister Laurent Fabius (paremal) kohtus koos oma delegatsiooniga tuumakõnelustel ka Venemaa ametivenna Sergei Lavroviga (vasakul). Foto: SCANPIX

Prantsuse välisminister Laurent Fabius ütles täna, et kõnelused Iraani tuumaprogrammi üle ei ole jõudnud nii kaugele, et kokkulepe oleks võimalik.

Iraan ja kuus suurriiki - USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Hiina, Venemaa ja Saksamaa - peavad kõnelusi Teherani vastuolulise tuumaprogrammi üle püsiva leppe sõlmimiseks. Läbirääkimiste lõppfaas Šveitsis kestab seitsmendat päeva, eile südaööks määratud tähtajaks kokkuleppele ei jõutud.

Kõnelusi jätkatakse lootuses siiski ajaloolise kokkuleppeni jõuda.

«Edusamme on olnud, aga mitte veel piisavalt, et oleks võimalik kohe lahenduseni jõuda,» ütles valitsusistungiks Pariisi naasnud Fabius telekanalile iTELE.

«Ma lähen Lausanne'i tagasi niipea, kui vaja,» lubas ta. «Ma jätsin poliitikadirektori sinna maha ja olen temaga ühenduses.»

«Mu Vene ja Hiina kolleeg läksid ära. Ameerika, Iraani ja veel kaks kolleegi jäid kohale.»

Foto: HEINZ-PETER BADER/REUTERS

Iraani tuumaläbirääkija Abbas Araghchi (pildil) nentis, et kõnelustel suurriikidega on endiselt probleeme ning kokkulepet ei sünni kõigi sanktsioonide tühistamiseta.

Araghchi ütles ta ajakirjanikele, et kuni ei ole lahendust kõigile probleemidele, et saa olla igakülgset kokkulepet. Ta tõi takistusena esile Iraanile kehtestatud sanktsioonid ning suutmatuse leppida kokku piirangutes teadus- ja uurimistööle.

Täna tehakse ühisavaldus viimastel päevadel Lausanne'is peetud kõneluste tulemuste kohta, lubas ta.

Foto: SCANPIX

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu kommenteeris, et Iraanile ei tohiks endiselt järeleandmisi teha. 

«Iraanile Lausanne'is pakutud järeleandmised tagavad halva leppe, mis seab ohtu Iisraeli, Lähis-Ida ja rahu maailmas,» ütles Netanyahu täna Jeruusalemmas. Temas sõnul peab rahvusvaheline kogukond nõudma paremat lepet. 

Iraani nõudmine säilitada maa-alused tuumarajatised, suur tsentrifuugide arv ja raskeveereaktor näitavad, et riigi tuumaprogramm ei ole rahumeelne, rääkis Netanyahu.

Samuti tsiteeris Iisraeli peaminister Iraani kindralit, kes kuulutas, et Iisraeli hävitamine ei ole läbiräägitav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles