Soome välisministeerium nõuab Venemaalt väljasaadetud ärimehe kohta selgitusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seppo Remes.
Seppo Remes. Foto: SCANPIX

Soome välisministeerium on hakanud uurima, miks 1993. aastast Venemaal tegutsev ärimees Seppo Remes Venemaal persona non grata'ks kuulutati ja maalt välja saadeti, kirjutab Helsingin Sanomat.

Soome Euroopa ja väliskaubandusminister Lenita Toivakka nimetab seda uudist ootamatuks, tõsiseks ja murettekitavaks. Tema sõnul uuritakse seda praegu välisministeeriumis ametnike tasandil.

"Otsitakse kontakti, et saada täpsemalt teada, mille alusel on Remes persona non grata'ks kuulutatud," selgitas ta.

Soome ekspeaminister ja firmasid idaküsimustes nõustava East Office'i juhatuse esimees Esko Aho nimetab ärimehe Venemaalt väljasaatmist kummastust ja muret tekitavaks. Ta avaldas lootust, et väljasaatmine ei puuduta Soome majandust, vaid firmasid, kus Remes tegutses.

"Igatahes paneb see riske hindama uutmoodi," ütles ta.

Aho väitis, et lääne ja Venemaa vaheliste suhete jahenemisest hoolimata ei ole Vene ametivõimude suhtumine Soome firmadesse Venemaal oluliselt muutunud.

Soome-Venemaa ühingu esimees, parlamendiliige Paula Lehtomäki nimetas Remesi väljasaatmist signaaliks Venemaa isoleerumisest.

Soome välispoliitika instituudi Venemaa uuringute juht Arkadi Mošes ütles, et teda Remesi uudis ei üllata. See näitab taas, et Venemaal äri ajamine on riskantne, kuna sealne ärikeskkond on riskantne.

Venemaa ärikultuur erineb tema sõnul lääne omast. Osa kokkuleppeid sõlmitakse kulisside taga ja väljaspool seadust. Seetõttu ei peaks Soome ärimehed üllatuma, kui äris tekib probleeme. Ja see ei ole üksnes soomalste probleem, vaid üllatusi tekib ka suurtel Saksa firmadel, lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles