Huhti mässulised üritavad haarata kontrolli Adeni üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huthide poolehoidjad eile Jeemeni pealinnas Sanaas, kus toimus saudide juhitavate koalitsioonivägede vastu suunatud demonstratsioon.
Huthide poolehoidjad eile Jeemeni pealinnas Sanaas, kus toimus saudide juhitavate koalitsioonivägede vastu suunatud demonstratsioon. Foto: SCANPIX

Jeemeni šiiitlikud huthi mässulised jõudsid valitsusvägede viimasesse tugipunkti Adenisse, riigi juhtkond palub Saudi Araabialt täiendavat abi.

Iraani toetatavad mässulised saabusid India ookeani rannikul asuva Adeni eeslinnadesse varahommikul soomukite ning soomusautodega.

Saudide juhitavate koalitsioonivägede lennukid sooritas nende pihta õhurünnakuid, mille tagajärjel tõmbusid huthid veidi tagasi. Päeval aga juba räägiti, et mässulised on liikunud edasi ja jõudnud Adeni kesklinna.   

Valitsusametnikud olid varem põgenenud pealinnast Sanaast ja muutnud Adeni oma tugikohaks. Praegune president Abedrabbo Mansour Hadi põgenes aga juba mõni aeg tagasi Saudi Araabiasse.

Nüüd püüavad mässulised võta oma kontrolli alla ametihooneid, kus legaalne valitsus püüab juhtida riiki. Väidetavalt on huthide juures ka tagandatud riigipeale Ali Abdullah Salehile ustavaid väeüksusi.    

Välisminister Reyad Yassin Abdulla pöördus palvega Saudi Araabia poole, et koalitsiooniväed ründaks mässulisi tõhusamalt, muidu hõivavad need varsti terve Adeni.

Liitlased annavad õhurünnakuid erinevatele kohtadele Jeemenis, maavägesid pole nad seni veel kasutanud. Jeemeni ajalehe Yemen Observer andmetel on Adenit tulistatud liitlaste sõjalaevadelt. Saudi Araabiast on koalitsiooniväed tulistanud sihtmärke raketisüsteemide ja suurtükkidega.      

Venemaa teatas, et evakueerib oma Adeni konsulaadi töötajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles