Briti meedia: Venemaa ähvardab tuumarelva kasutada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simferopoli elanikud mullu 16. märtsil nn referendumi tulemuse üle rõõmustamas.
Simferopoli elanikud mullu 16. märtsil nn referendumi tulemuse üle rõõmustamas. Foto: SCANPIX

Venemaa on ähvardab Krimmi annekteerimise kaitseks tuumajõudu kasutada ja hoiatab, et tingimused, mis ajendasid teda sõjategevusele Ukrainas, eksisteerivad ka Balti riikides, kirjutas Briti päevaleht The Independent.

Vastavalt ühe USA ametniku märkmetele Vene kindralite ja Ühendriikide ametiisikute kohtumiselt, mida nägi ajaleht The Times, ähvardab Moskva laia vastustespektriga alates tuumarelvast mittesõjaliste vahenditeni, kui NATO toob Eestisse, Lätisse ja Leetu lisavägesid.

The Timesi nähtud märkmed olid pärit erru läinud USA sõjaväe- ja luureametnikelt, kes kohtusid kahe päeva jooksul Vene luure, julgeolekuteenistuse (FSB) ja armee endiste kõrgete ametnikega Saksimaal Torgaus.       

Dokument võttis kokku Kremli poolt instrueeritud Vene delegatsiooni tõstatatud võtmeküsimused.  

Briti päevaleht kirjutas viitega märtsis Saksamaal aset leidnud kohtumisele, et venelaste sõnul reageeritakse katsetele Krimm Ukrainale tagastada jõuliselt, seal hulgas tuumajõu kasutamisega.

Kui NATO saadab väed Ukrainasse, nähakse nende sõnul selles NATO lähenemist Vene piirile ja vene rahvas nõuab sellele jõulist vastamist.

«Samad tingimused, mis eksisteerisid Ukrainas ja ajendasid Venemaad seal samme astuma», eksisteerivad ka kolmes Balti riigis, kus nagu Ukrainaski elab palju inimesi, kes peavad end etniliselt venelasteks.

The Independenti sõnul kaalub Venemaa samme Balti riikide suhtes, aga suurima tõenäosusega otsustatakse destabiliseeriva tegevuse kasuks, mida on veel raskem Venemaaga seostada kui Ida-Ukrainas toimuvat.

Ajakirjanike käsutusse jõudnud märkmete põhjal eelistab Moskva vägede ja raskerelvade sisseviimisele teisi vahendeid.

«Venemaa loodab meelitada sealse vene elanikkonna aeglaselt Venemaa poolele, ilma et antaks NATO-le ettekäänet vägesid sisse viia,» seisab dokumendis.

Kui NATO siis vastaks, oleks ta potentsiaalne kaasagressor Balti riikide venekeelse vähemuse vastu. The Independenti hinnangul võib selline olukord olla USA jaoks ohtlikum kui Ukraina olukord.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles