Heinäluoma: Soome liikumissuuna otsustab valimistel teiseks jäänud partei

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome parlamendi spiiker Eero Heinäluoma (vasakul) tutvustas 3. märtsil Eduskunna hoonet Rootsi kuningale Carl XVI Gustafile ja kuninganna Silviale.
Soome parlamendi spiiker Eero Heinäluoma (vasakul) tutvustas 3. märtsil Eduskunna hoonet Rootsi kuningale Carl XVI Gustafile ja kuninganna Silviale. Foto: SCANPIX

Soome parlamendi esimees Eero Heinäluoma (SDP) ütles ajalehele Demokraatti antud intervjuus, et lähenevatel parlamendivalimistel saab otsustavaks teine koht.

Seniste arvamusuuringute järgi ennustatakse võitu Keskerakonnale. «Kui Keskerakond peaks võitma, siis poliitika edasise suuna määrab ära partei, mis saab teisena enim hääli. Minu mõttekäik põhineb sellel, et Keskerakond on väljendanud koostöövalmidust endast nii paremal kui vasakul olevate jõududega,» rääkis ta.

Heinäluoma sõnul peidab valimiste lõpptulemus endas suurt paradoksi. «Soome poliitika suuna määrab lähiaastateks partei, kes saab teise koha,» rääkis ta.

«Kui Koonderakond tuleb teiseks, siis moodustavad valitsuse tsentristid ja paremerakond. Kui aga SDP teeb paremuselt teise tulemuse, saab riik omale nn punamulla valitsuse, mida on tugevdatud mõne väiksema erakonnaga.»  

Põllumajandus- ja metsandusminister Petteri Orpo (Koonderakond) rääkis Helsingin Sanomatele, et on Heinäluoma mõttekäiguga täiesti nõus. Kui Keskerakond hõivab tipu, siis uue valitsuse osas saab otsustavaks teise koha saanud erakond, lisas koonderakondlane.

Soomlased valivad parlamenti 19. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles