Leedus hakatakse uuesti uurima CIA salavanglaga seonduvat

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestijad ülemöödunud kuul Washingtonis Valge Maja eest Guantánamo lõpmatute kinnipidamiste vastu protestimas.
Protestijad ülemöödunud kuul Washingtonis Valge Maja eest Guantánamo lõpmatute kinnipidamiste vastu protestimas. Foto: SCANPIX

Leedu prokuratuur teatas täna, et alustab uut uurimist kontrollimaks väiteid, nagu asunuks riigi territooriumil USA luure salavangla, vahendas uudisteagentuur BNS.

Inimõigusaktivistid näiteks organisatsioonidest Amnesty ja Redress on aastaid nõudnud, et Leedu võimud uuriksid terrorismis kahtlustatavate isikute väidetavat kinnipidamist Leedu territooriumil ning Ühendriikide Luure Keskagentuuri (CIA) oletatavate varjatud lendude kohta.

Aktivistide sõnul on kindlat infot Leedusse saabuvate ja väljuvate salajaste lendude kohta. Samuti väidavad nad, et Leedu territooriumil asunud salavanglas kuulati üle terroriorganisatsiooni Al-Qaeda arvatavaid liikmeid.

Leedu võimud on taolisi väiteid eitanud ning ka 2011. aastal lõppenud uurimise käigus kellelegi süüdistust ei esitatud.

Uurimise jätkamist on nõudnud aga lisaks inimõiguslastele ja ÜRO-le ka Euroopa Parlament, mille hinnangul pole Leedu ja teised riigid, kus CIA salavanglad väidetavalt asusid, teinud piisavalt seal toimunud inimõigusrikkumiste uurimiseks.

Leedu on üks kolmest Euroopa riigist Poola ja Rumeenia kõrval, mida on kõige sagedamini seostatud CIA kinnipidamiskeskusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles