Iraani tuumakõnelustel tervitati läbimurret

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani välisminister Javad Zarif.
Iraani välisminister Javad Zarif. Foto: SCANPIX

Euroopa suurriigid, USA ja Iraan tervitasid neljapäeval läbimurret Teherani vastuolulise tuumaprogrammi üle peetavatel läbirääkimistel.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini tervitas «häid uudiseid», samas kui Saksa välisministeerium kinnitas vastastikuse mõistmiseni jõudmist võtmeküsimustes.

Mogherini sõnul näeb kokkuleppe ette Iraani uraanirikastamise võimekuse vähendamist.

Pärast mitu päeva kestnud ummikseisu kirjutas Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif Twitteris: «Lahendused leitud».

Kokkulepe näitab, et meie programm on eksklusiivselt rahumeelne ja jääb selliseks ka edaspidi, ütles Zarif. «Meie rajatised jäävad avatuks. Me jätkame uraani rikastamist ning teadus- ja arendustööd,» lausus Iraani välisminister.

«Ehitusjärgus raskeveereaktor «moderniseeritakse» ning iraanlased säilitavad maa-aluse Fordo uraanirikastuskeskuse,» sõnas ta.

USA välisminister John Kerry säutsus pärast kaheksa päeva kestnud viimast kõnelustevooru, et neljapäev on «suur päev» ning kuuel suurriigil ja Iraanil on «nüüdsest parameetrid kõigi tähtsamate Iraani tuumaprogrammi puudutavate küsimuste lahendamiseks».

Kerry sõnul algab peatselt töö «kõikehõlmava tuumaleppe kallal».

Iraani president Hassan Rouhani ütles neljapäeva õhtul, et lahendused kuue suurriigi ja Iraani tuumaleppe «võtmeparameetrite» osas on leitud ja lepingu koostamisega tehakse viivitamatult algust.

Siduv kokkulepe peaks valmima 30. juuniks, lisas Rouhani Twitteris mõni minut enne Iraani ja P5+1 riikide ühisavaldust Šveitsis Lausanne'is.

Iraani meedia teatel kohustub Teheran oma tuumatsentrifuugide arvu vähendama 19 000-lt 6000-le ning see hõlmab ka 1000 tsentrifuugi maa-aluses Fordo tuumarajatises.

USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Venemaa, Hiina ja Saksamaa (P5+1 riigid) loodavad, et lepe sulgeb Iraani jaoks kõik teed tuumapommini ning teeb lõpu 12 aastat kestnud vastasseisule.

Suurriigid nõuavad Iraanilt oma tuumaprogrammi ulatuse vähendamist ning selle ajavahemiku pikendamist, mis islamivabariigil kuluks tuumapommi valmistamiseks vajaliku tuumamaterjali koguse valmistamiseks.

Iraan on alati eitanud kavatsust tuumarelva hankida ning kinnitanud, et riigi tuumaprogramm on rangelt tsiviilotstarbeline.

P5+1 riigid keeldusid läbirääkimistel kõigi Iraanile kehtestatud sanktsioonide kohesest tühistamisest, eelistades sanktsioonide etapiviisilist tühistamist võimalusega need taaskehtestada, kui Teheran lepet rikub.

Ühendriikide president Barack Obama peab tuumaleppe Iraaniga vastuvõetavaks muutma ka vabariiklaste enamusega kongressile, mis on skeptiline Teherani lubaduste suhtes ning ei usu, et islamivabariik neid täitma asub.

Vabariiklased on ähvardanud Iraani uute sanktsioonidega alates 14. aprillist.

Pariis: ees seisab palju tööd

Prantsuse välisminister Laurent Fabius nimetas neljapäeva õhtul Iraaniga selle tuumaprogrammi üle saavutatud esialgset kokkulepet «positiivseks», ent lisas, et lõpliku tuumaleppe sõlmimiseks juunis «seisab ees veel palju tööd».

«See kokkulepe on samm, mis sisaldab positiivseid ja kaheldamatuid edasiminekuid, kuid palju tööd seisab veel ees,» ütles Fabius Prantsuse televisioonile pärast seda, kui Iraan ja kuus suurriiki jõudsid kaheksa päeva kestnud läbirääkimistevooru järel kokkuleppele ajaloolise tuumaleppe «võtmetähtsusega parameetrites».

Prantsuse president François Hollande ütles kokkulepe järel, et Iraanile kehtestatud sanktsioone, mida ootab leppe täitmise korral järk-järguline tühistamine, on võimalik taaskehtestada, kui lepet ei rakendata.

«Tühistatavaid sanktsioone on võimalik taaskehtestada, kui lepet ei rakendata,» ütles Hollande'i kantselei avalduses.

Pariis jälgib tähelepanelikult ning tagab «usaldusväärse» ja «kontrollitava» lõpliku tuumaleppe, mis takistab Iraanil tuumarelva välja töötada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles