Iraani läbimurret tervitanud Obama: kui Iraan petab, saab maailm teada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Barack Obama Valge Maja roosiaias.
President Barack Obama Valge Maja roosiaias. Foto: Susan Walsh/AP

USA president Barack Obama tervitas neljapäeval esialgset kokkulepet Iraani tuumaleppe parameetrite üle, nimetades seda ajalooliseks, ent manitses Teherani, et maailm jälgib seda, kas islamivabariik täidab oma kohustusi.

Iraan ja kuus suurriiki - USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Venemaa, Hiina ja Saksamaa - jõudsid neljapäeval kokkuleppele lõpliku tuumaleppe parameetrites ning asuvad nüüd juuni lõpu tähtajaks kõikehõlmavat tuumalepingut koostama.

Ühendriikide president nimetas läbimurret heaks kokkuleppeks, mis vastab meie tuumeesmärkidele.

«Kui Iraan petab, saab maailm sellest teada,» ütles Obama, lisades, et Šveitsis Lausanne'is kaheksa päeva kestnud maratonkõneluste järel sõlmitud kokkulepe ei toetu usaldusele, vaid seninägematule kontrollile.

«Siin kaalul olevad küsimused on poliitikast suuremad,» lausus Ühendriikide president Valge Maja roosiaias tehtud pöördumises. «Need on sõda ja rahu puudutavad küsimused ning neid tuleks hinnata faktide põhjal.»

Obama hoiatas vabariiklaste enamusega kongressi, et Iraanile uute sanktsioonide kehtestamine delikaatse diplomaatilise protsessi ajal võib selle nurjata. «USA oleks see, kellele asetatakse rahvusvahelise diplomaatia läbikukkumise eest süü,» lausus ta.

Vabariiklased on ähvardanud Iraanile alates 14. aprillist uued sanktsioonid kehtestada.

Riigipea lubas, et valitsus annab seadusandjatele täieliku ülevaate Iraaniga sõlmitud kokkuleppest.

Ühtlasi lubas Obama, et helistab Iisraeli peaministrile Benjamin Netanyahule, et kinnitada talle Ühendriikide toetust juudiriigi julgeolekule.

Iisrael on olnud Iraaniga kompromissi otsimise suhtes kriitiline, kartes, et tuumakõnelustel tehakse islamivabariigile järeleandmisi, mis võivad hakata ohustama juudiriigi julgeolekut.

«USA ja Iisraeli seisukohad ei erine selles, mis puudutab Iisraeli julgeolekut ning Iraani destabiliseerivaid poliitikaid ja ähvardusi Iisraeli suunas,» lausus Obama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles