Iraani ja P5+1 riikide raamleppe põhipunktid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani tuumarajatis Bushehris.
Iraani tuumarajatis Bushehris. Foto: Reuters/ScanPix

Iraan ja kuus suurriiki - USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Venemaa, Hiina ja Saksamaa (P5+1 riigid) - jõudsid neljapäeval kokkuleppele lõpliku tuumaleppe parameetrites ning asuvad nüüd juuni lõpu tähtajaks kõikehõlmavat tuumalepingut koostama.

Iraani tuumakokkuleppe põhipunktid Ühendriikide välisministeeriumi andmetel: 

- Iraan vähendab uraanirikastustsentrifuuge rohkem kui kahe kolmandiku võrra, kärpides neid 10 aasta jooksul 19 000-lt 6104-le.

- Iraani madalrikastatud uraani varusid, mida on praegu tuumapommi jaoks vajalikule tasemele rikastamise korral piisavalt mitme pommi valmistamiseks, vähendatakse 15 aasta jooksul 10 000 kilogrammilt 300-le.

- Iraan ei ehita 15 aasta jooksul uusi uraanirikastustehaseid, Teheranil on lubatud 15 aasta jooksul uraani rikastada vaid madala puhtustasemeni.

- Šiiaislami püha linna Qomi lähedal mäe sisse ehitatud Fordo tuumarajatist ei kasutata uraani rikastamiseks vähemalt 15 aasta jooksul. See tähendab, et Natanzi tuumarajatis jääb Iraani ainsaks uraanirikastustehaseks.

- Fordo muudetakse tuuma-, füüsika-, tehnoloogia- ja teaduskeskuseks.

- Ligi kaks kolmandikku Fordo 2700 tsentrifuugist eemaldatakse, järelejäänud ei jätka uraani rikastamist.

- Natanzi tuumarajatisest eemaldatakse 1000 Iraani kõige arenenumat IR-2M tuumatsentrifuugi, väikest arvu teisi arenenud tsentrifuuge ei kasutada rikastatud uraani tootmiseks vähemalt 10 aasta jooksul.

- Teadus- ja arendustegevust arenenud tsentrifuugide osas piiratakse, kindlustamaks, et ajavahemik, mis islamivabariigil kuluks tuumapommi valmistamiseks vajaliku tuumamaterjali koguse tootmiseks, oleks vähemalt üks aasta.

- Iraan ehitab ümber Araki raskeveereaktori, kindlustades, et see lõpetab plutooniumi tootmise, mis võiks anda riigile teise tee tuumapommini.

- Araki reaktori algupärane tuum hävitatakse või viiakse riigist välja; kasutatud tuumakütus, millest on võimalik plutooniumi eraldada, viiakse riigist välja.

- Iraan ei ehita 15 aasta jooksul uusi raskeveereaktoreid.

- Tuumaprogrammiga seotud materjalide ja/või komponentide jälgimiseks ning nende salajase programmi tarbeks kõrvale suunamise vältimiseks luuakse uued läbipaistvus- ja inspektsioonimehhanismid.

- ÜRO aatomienergiaagentuur (IAEA) saab 25 aastaks juurdepääsu uraanikaevandustele ning pideva ligipääsu uraanimaaki töötlevatele tehastele.

- Iraan rakendab IAEA lisaprotokolli, andes agentuurile suuremad järelevalvevolitused, ning artikli 3.1, mis nõuab varajast teavitamist uutest rajatistest.

- Iraan kohustub tagama IAEA-le ligipääsu uurida kahtlaseid objekte või kahtlustusi salajastest rajatistest.

- IAEA seiskunud uurimise tarbeks Iraani tuumaprogrammi võimalike sõjaliste dimensioonide kohta võetakse vastu meetmete pakett.

- USA ja Euroopa Liidu tuumasanktsioonid peatatakse siis, kui IAEA on kinnitanud, et Iraan on täitnud kõik endale tuumaleppega võetud võtmetähtsusega kohustused.

- Kui Iraan ei täida endale võetud kohustusi, sanktsioonid taaskehtestatakse.

- USA Iraani tuumaprogrammiga seotud sanktsioonide arhitektuur säilitatakse suurema osa tuumaleppe kestvuse ajaks.

- Kõik Iraani tuumaprogrammiga seoses vastu võetud ÜRO Julgeolekunõukogu sanktsioonid tühistatakse üheaegselt Iraani sammudega, mis on suunatud kõigi riigi tuumaprogrammiga seotud kartuste hajutamisele.

- ÜRO Julgeolekunõukogu sanktsioonide sätted, mis puudutavad tundlike tehnoloogiate ja tegevuste levitamist, kinnitatakse uues ÜRO JN-i resolutsioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles