Pyongyang taunis Tokyo survet röövitud Jaapani kodanike uurimise asjus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani lipuga peapael. Põhja-Korea vajas jaapani keele ja kultuuri asjatundjaid, mistõttu röövis 2002. aastal kümmekond jaapanlast.
Jaapani lipuga peapael. Põhja-Korea vajas jaapani keele ja kultuuri asjatundjaid, mistõttu röövis 2002. aastal kümmekond jaapanlast. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea kritiseeris neljapäeval Jaapanit surve eest seoses Pyongyangi röövitud Jaapani kodanikega, taunides ka Tokyo püüdeid teemat rahvusvahelisele tasandile viia.

Stalinistlik riik nõustus 2014. aasta mais Rootsi pealinnas Stockholmis peetud kõnelustel alustama uut uurimist 1970.-1980. aastatel läbiviidud inimröövide suhtes. Samuti lubas Pyongyang uurida kõigi Põhja-Koreas elavate Jaapani kodanike tausta.

Põhja-Korea võttis 2002. aastal omaks 13 jaapanlase röövimise, et koolitada endale jaapani keelt ja kultuuri valdavaid spioone. Tokyo hinnangul on röövitute hulk suurem.

Viiel jaapanlasel lubati samal aastal kodumaale naasta, kuid ülejäänud olevat Pyongyangi väitel surnud või polevatki Põhja-Koreasse sisenenud.

Tokyo «tõsine poliitiline provokatsioon ja sekkumine ületab taluvuspiiri», edastas Põhja-Korea ametlik uudisteagentuur KCNA.

Jaapan viib inimröövide ÜROs tõstatamisega teema rahvusvahelisele tasandile, lisas KCNA. «Dialoogipartnerit on seetõttu raske usaldada,» lisas agentuur.

«Sellises olukorras on raske pidada Korea Rahvademokraatliku Vabariigi ja Jaapani valitsustevahelist dialoogi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles