Indoneesias vabastati osa orjadena töötanud kalamehi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orjastavates tingimustes töötanud Birma kalurid ootavad lahkumist Ida-Indoneesiast.
Orjastavates tingimustes töötanud Birma kalurid ootavad lahkumist Ida-Indoneesiast. Foto: SCANPIX

Indoneesia ametivõimud vabastasid esimese, umbes 30-liikmelise grupi aastaid orjuses elanud ja vägivalla all kannatanud kalamehi.  

Mehed virelesid kõrvalisel Benjina saarel ühes kalurikülas, mis asub Ida-Indoneesias Aru saarestikus. Kokku oli seal sadu orje. Nende püütud mereannid võisid jõuda aga Ameerika, Euroopa või mingi muu piirkonna inimeste toidulauale.  

Orjastatud kalurite lugu hakkasid uurima Tai, Indoneesia ja Birma ametnikud.       

Üks Indoneesia ametivõimude laev on juba saabunud kaluriküla sadamasse. AP teatel tormasid orjuses elanud mehed robinal laevale, kandes kilekotiga kaasas oma vähest «varandust».

Nad toimetatakse 12-tunnise laevasõidu kaugusel asuvale Tuali saarele, kus ametnikud esitavad neile küsimusi saarel toimunu kohta. Ka viiakse nad seal tervisekontrolli.    

Mehed, kelle seas on ka näiteks Birma ja Kambodža elanikke, sattusid vägivalla ohvriks kalalaevade Taist pärit kaptenite tõttu. Meestele lubati Tais tööd, kuid tegelikkuses viidi nad Indoneesiasse, kus pidi töötama orjuses.

Kalameeste tööpäevad oli 20- kuni 22-tunnised, puhkust ei antud ja palka kas polnud üldse või siis oli see väga väike.

Meeste sõnul anti neile peksa ja neid löödi muu hulgas raide sabadega. Samuti läksid käiku ilmselt Taser-tüüpi elektrišokirelvad. Haigestunud kalurid ei saanud mingit arstiabi ega ravimeid.

Nüüd aga pääsevad nad Benjinalt õnneks minema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles