30 aastat hukkamist oodanud ameeriklane pääses vabadusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabastatud Anthony Ray Hinton eile pereliikmete keskel.
Vabastatud Anthony Ray Hinton eile pereliikmete keskel. Foto: SCANPIX

Anthony Ray Hintonist, kellele 1985. aastal määrati karistuseks topeltmõrva eest surmanuhtlus, sai eile taas vaba mees, kuna selgus, et ta on süütu.

Jeffersoni kohus tühistas eile Hintonile määratud kohtuotsuse ning vabastas mehe kõigist talle määratud süüdistustest. Kohtuhoone ees võttis 58-aastast Hintonit vastu sõpradest ja lähedastest koosnev rahvahulk.

«Päike paistab,» olevat olnud Hintoni esimesed sõnad pärast vabadusse pääsemist. «Neil oli kavas hukata mind millegi pärast, mida ma ei teinud. Ma poleks pidanud istuma surmamõistetute seas 30 aastat.»

Hinton vabastati pärast seda, kui tema 1986. aastal tema vastu kohtus kasutatud ja teda Birminghami toidukohas toimunud mõrvadega sidunud tõendid osutusid ekslikeks. Nimelt uskusid uurijad, et mõrvapaigalt leitud kuulid tulistati välja relvast, mis leiti Hintoni ema juurest.

Hinton väitis, et ta oli mõrvade sooritamise ajal tööl laos ning alibit kinnitasid ka tema töökaaslased. Kaitsjad ei suutnud tema süütust aga tõendada ning ka alibi ei päästnud meest süüdimõistvast otsusest. Hilisemad testid näitasid siiski, et tegu polnud mõrvarelvaga.

«Nad oleks pidanud vaid relva testima,» ütles Hinton ajakirjanikele. «Kuid kui sa arvad, et oled piisavalt tähtis ja kõikvõimas ning seisad seadusest kõrgemal, ei pea saa kellelegi vastuseid andma. Kuid mul on teile uudis – kõik, kes te osalesite mulle surmanuhtluse määramisel –, te annate aru Jumala ees.»

Viimase enam kui 40 aasta jooksul, mil surmanuhtlust on USAs taas rakendatud, on lisaks Hintonile kõrgeim karistus tühistatud veel 151 surmamõistetu puhul. Käesoleval aastal on taolisi juhtumeid olnud lisaks Hintonile veel üks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles