Austraalias peeti kinni väidetavalt nn Islamiriigi vastu võidelnud poliitik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitljad oma lipuga
Islamiriigi võitljad oma lipuga Foto: SCANPIX

Austraalias Darwini lennujaamas peeti täna kinni väidetavalt sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu võidelnud endine ametiühingutegelane ning opositsioonipoliitik.

Austraalia Põhjaterritooriumi kunagine opositsioonipoliitik Matthew Gardiner peeti lennujaama turvatöötajate poolt kinni, kui mees oli lennanud tagasi kodumaale Rootsi ning Singapuri kaudu.

Võimud ei ole tema väidetavat osalemist lahingutes Lähis-Idas kommenteerinud. Väidetavalt lahkus kunagine Tööpartei liige võitlema koos kurdi relvajõududega sunni äärmuslaste vastu, kes alustasid eelmisel aastal pealetungi Iraagis ning Süürias.

USA juhitud sõjalise koalitsiooni liikmesriigis Austraalias on terroripiirkondadesse reisimine keelatud, kuigi keelustamise eesmärk oli piirata džihadistidega liitumist.

Saareriigi välisministeeriumi avalduste järgi on aga keelatud nii ISi kui sellega vaenujalal olevate kohalike relvarühmitustega liitumine.

«Austraallasi ähvardab välisriikide relvakonfliktides osalemise eest seaduse järgi kohus,» teatas ministeerium oma hoiatuses Iraaki suunduvatele austraallastele.

Gardiner on endine Austraalia armee veteran, kes on võidelnud üheksakümnendatel ka Somaalias. Mees on abielus ning tal on kolm last.

Canberra väitel võitleb hetkel Islamiriigi poolel umbes 90 austraallast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles