Forbes: Porošenko pakkus Putinile Donbassi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko (vasakul), Valgevene president Aleksandr Lukašenka ja Vene president Vladimir Putin (paremal) veebruaris Minskis.
Ukraina president Petro Porošenko (vasakul), Valgevene president Aleksandr Lukašenka ja Vene president Vladimir Putin (paremal) veebruaris Minskis. Foto: SCANPIX

Ajakirja Forbes väitel tegi Ukraina president Petro Porošenko Vene liidrile Vladimir Putinile ettepaneku võtta Donbass Vene Föderatsiooni koosseisu.

Putin kohtus Vene töösturite ja ettevõtjate liidu esindajatega 19. märtsil. Jutuajamised toimusid suletud uste taga. RBK Daily andmetel räägiti seal näiteks pensionisüsteemist, kuid president oli palju tähelepanu pööranud olukorrale Kagu-Ukrainas.

Putini väitel oli Ukraina president Petro Porošenko teinud talle 11.-12. veebruaril Minskis toimunud nn Normandia neliku kohtumisel ettepaneku võtta Donbass Venemaa koosseisu.

Vene presidendi kohtumisega kursis oleva Forbesi ühe allika andmetel rääkis Putin neile oma dialoogist Porošenkoga. «Ta ütles mulle otse, et võtke Donbass omale. Ma küsisin, et kas ta on segi läinud. Mulle pole Donbassi vaja. Kui ka teile pole vaja, siis kuulutage see sõltumatuks.»

Vene presidendi väitel oli Porošenko talle vastanud, et Ukraina võim ei saa selle peale välja minna. Siis tuleb aga Donbassi elanikele hakata maksma pensione, abirahasid ja taastada pangandussüsteem, nõudis Putin.

Üks kohtumisel osalenud inimestest, kes oma nime avaldada ei soovinud, kinnitas Putini juttu ootamatust ettepanekust. «Porošenko tegi Venemaale ettepaneku võtta üle Donbassi finantseerimine. Putin oli öelnud, et sellest saaks rääkida juhul, kui Donbass oleks Venemaa koosseisus. Praegu on aga Donbass Ukraina osa ja seetõttu peavad kõik maksed tulema Ukraina poolelt,» rääkis Forbesi allikas.

Putini pressisekretär Dmitri Peskov ütles, et ei saa Forbesi allikate juttu kinnitada ega ümber lükata, kuna kohtumine ettevõtjate ja töösturite liidu bürooga oli kinnine.

Porošenko ettepanek võtta Donbass Venemaa koosseisu ei tundu usutav, kinnitas Moskva Kõrgeima Majanduskooli teadusjuht Jevgeni Jassin. Tema oletusel võis olla tegemist omamoodi naljaga, tõsiselt pole mõtet seda juttu võtta.

Kagu-Ukraina territoriaalne kuuluvus on tõsine teema nii Ukraina kui Venemaa jaoks ning võib konflikti suurendada. Majandusteadlase arvates pole Donbassi liitmine mõistlik, «kuna söebassein kui vana tööstusrajoon ei sisaldada suurt perspektiivi ja on praktiliselt lakanud olemast».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles