Musta minevikuga Poola lennujaam saab raha ELilt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaatetorn Poola Szczytno-Szymany lennuväljal.
Vaatetorn Poola Szczytno-Szymany lennuväljal. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit on eraldanud Kirde-Poolas asuva ja väidetaval USA luure salalendudeks kasutatud Szczytno-Szymany lennujaama ümberehitustöödeks kümneid miljoneid eurosid.

Kokku on EL lubanud eraldada endise sõjaväelennujaama rahvusvaheliseks lennujaamaks ümberehitamiseks 48,5 miljonit eurot. Ehitustööd peaksid lõppema käesoleval aastal – lennurada on juba valmis, kuid endiselt kestavad uue terminali ehitustööd.

Väidetavalt maandusid samal lennuväljal aastatel 2002-2003 USA Luure Keskagentuurile (CIA) ja Föderaalsele Juurdlusbüroole (FBI) kuulunud lennukid. Kuigi Poola võimud eitavad salavangla olemasolu, on kinnipidamisasutuse paiknemist Poolas kinnitanud ka meediasse lekkinud CIA raport.

Veebruaris ei rahuldanud Euroopa Inimõiguste Kohus (ECHR) Poola apellatsiooni, millega Varssavi vaidlustas inimõiguste rikkumises süüdimõistva kohtuotsuse. Sama kohus mõistis Poola mullu juulis süüdi CIA salavangla lubamises oma territooriumil. Kohus leidis ka, et Poola toetas teadlikult terrorismis kahtlustatud vangide ebaseaduslikku kinnipidamist ning piinamist.

Samuti mõistis ECHR õigeks kaks Saudi Araabia ja palestiina päritolu isikut, keda aastatel 2002-2003 Poola territooriumil asunud vanglas kinni hoiti, kohustades Poolat maksma mõlemale kahjutasu.

Poola esitas seepeale mullu oktoobris apellatsiooni ECHRi suurkogusse, viidates, et 2008. aastal alanud kriminaaluurimine juhtu asjaolude selgitamiseks pole lõppenud. Suurkogu kohtunikud otsustasid Varssavi kaebust aga mitte arutluse võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles