Türgi krimmitatarlased paluvad maailma abi Krimmi vabastamisel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moslemitest krimmitatarlased palvetamas.
Moslemitest krimmitatarlased palvetamas. Foto: SCANPIX

Türgi krimmitatarlaste organisatsioonid kutsusid rahvusvahelist üldsust pingutustele Krimmi vabastamiseks Vene okupatsioonist ning Ukraina territoriaalse terviklikkuse taastamiseks.

Türgi krimmitatarlaste organisatsioonide nädalavahetuse kohtumisel Ankaras rõhutati, et krimmitatarlaste demokraatlikult valitud esindusorganid ei tunnusta poolsaare ebaseaduslikku okupeerimist ning jätkavad võitlust seadusliku korra taastamise nimel. Kohtumise delegaadid taunisid krimmitatarlaste vastu suunatud repressioone, nende vabaduste piiramist nende liidrite ja esinduskogu medžlise saadikute tagakiusamist ning sõltumatu krimmitatarlaste ajakirjanduse survestamist.

Kohtumisel otsustati korraldada mitmes Türgi linnas 17.-18. mail üritused, millega mälestatakse krimmitatarlaste küüditamist 1944. aastal.

Venemaa okupeeris Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare eelmise aasta veebruari lõpus ja märtsi alguses ja liidendas selle märtsi keskpaigaks.

Krimmis elab umbes 290 000 tatarlast, kes moodustavad poolsaare elanikkonnast umbes 12 protsenti ja boikottisid valdavalt mullu märtsis toimunud «referendumit» Krimmi ühinemiseks Venemaaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles