Türgi tühistas ligipääsupiirangud sotsiaalmeediale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läbi Twitteri logo paistab sõnum, mis teatab probleemidest sotsiaalmeedias.
Läbi Twitteri logo paistab sõnum, mis teatab probleemidest sotsiaalmeedias. Foto: SCANPIX

Twitter, Facebook ja Youtube eemaldasid sotsiaalvõrgustikes avaldatud pildid eelmisel nädalal surma saanud prokurörist ja Türgi tühistas võrgustikele kehtestatud ligipääsupiirangud, ütlesid ametnikud esmaspäeval.

Türgi blokeeris esmaspäeval Twitteri, Facebooki ja YouTube´i seoses vasakäärmuslaste poolt eelmisel nädalal pantvangistatud ja vabastamisoperatsiooni käigus surma saanud prokuröri foto avaldamisega.

Võimud andsid neile fotode eemaldamiseks neli tundi.

Esimesena eemaldas pildid Facebook ja ligipääs sellele taastati, sõnas riigi telekommunikatsiooniameti TIB juht Tayfur Acarer.

Hiljem tegi sama ka korraldusele allunud Twitter ja neile kehtestatud ligipääsupiirang tühistati, ütles Türgi internetiteenuse pakkujate liidu ESB peasekretär Bülent Kentles ajalehe Hürriyet vahendusel.

Riikliku uudisteagentuuri Anadolu teatel taastus ligipääs Youtube'ile esmaspäeva õhtul, kui veebikeskkond nõustus täitma Türgi kohtu haldusmeedet.

YouTube.com avaldas vaerm kohtu otsuse, mille kohaselt täidab riigi telekommunikatsiooniamet TIB haldusmeedet.

Hürriyeti andmetel blokeeriti prokuratuuri korraldusel kokku 166 fotosid avaldanud veebilehte.

Türgi võimud ähvardasid esmaspäeva õhtul blokeerida Google'i teenused kuni firma eemaldab tapetud prokuröri pildid otsingutulemustest.

Türgi ajakirjanike rühmitus Türgi pressinõukogu väljendas avalduses mõistmist võimude murede üle prokuröri fotode avaldamise suhtes, ent leidis, et sotsiaalmeediakülgede blokeerimine on vastuolus demokraatiaga.

«On täiesti mõttetu täielikult sulgeda sotsiaalmeediaplatvormid, mis sisaldavad tohutult hulgal kasulikku informatsiooni, türgi rahvale mõne sobimatu sisu tõttu,» teatas pressinõukogu.

Türgi prokurör Mehmet Selim Kiraz ja kaks Marksistlik-Revolutsioonilise Rahvavabastuspartei/Rindega (DHKP-C) seotud pantvangivõtjat hukkusid eelmisel teisipäeval tulevahetuses Istanbuli kohtus.

DHKP-C avaldas foto, mis kujutas üht äärmuslast surumas relva vastu prokuröri pead. Pildid ringlesid pantvangikriisi ajal Türgi sotsiaalmeedias ning neid avaldas ka mitu Türgi ajalehte ja uudisteportaali. Päev pärast pantvangikriisi algatas Türgi prokuratuur nelja ajalehe suhtes uurimise seoses terroristliku propaganda levitamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles