Väidetavalt keelas Kreml Navalnõi perekonda liiga ilusana näidanud pildi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TASSi veebilehel olnud pilt, mida Kreml liiga ilusaks pidas. Aleksei Navalnõi ja tema abikaasa Julia 2013. aastal pärast üht Kirovi metsa kohtuasja istungit.
TASSi veebilehel olnud pilt, mida Kreml liiga ilusaks pidas. Aleksei Navalnõi ja tema abikaasa Julia 2013. aastal pärast üht Kirovi metsa kohtuasja istungit. Foto: SCANPIX

Hiljuti lekkinud tekstisõnumitest selgus väidetavalt, et Kreml ei tegele mitte ainult suurte propagandalugude dikteerimisega, vaid ütleb sõna sekka ka siis, kui opositsionäärid paistavad piltidel liiga ilusad ja edukad.

2014. aasta 16. aprill õhtul sai riikliku uudisteagentuuri TASS juht Sergei Mihhailov Timur Prokopenko nimeliselt Kremli ametnikult sõnumi, mis käskis välja vahetada ühe uudise juures olnud pildi opositsionäär Aleksei Navalnõist ja tema abikaasast Juliast, edastab Raadio Vaba Euroopa.

Üleskirjutuse sõnumitest avaldas Kremli-vastane rühmitus Šaltai Boltai (raamatust «Alice Imedemaal» tuntud tegelane Humpty Dumpty, eestikeelses raamatus Härra Muna), mis on tuntud Vene ametiisikutele piinlikust valmistavate kirjvahetuste avaldamise poolest.

Rühmituse teatel kirjutas Prokopenko, et pilt toob silme ette «Hollywoodi ja edukuse» ning küsis «Miks te seda teete?»

Kuus minutit hiljem vastas Mihhailov: «Me parandame selle ära. Aitäh.»

Šaltai Boltail õnnestus tänavu 31. märtsil väidetavalt kätte saada ligi 40 000 Prokopenko mobiililt saadetud sõnumit. Seni ei ole olemas sõltumatut kinnitust, kas see info tõele vastab.

Eelvaade väidetaval sõnumisaatmispäeval üles pandud artiklipildist.  Foto: Kuvatõmmis TASSi kodulehelt
Eelvaade väidetaval sõnumisaatmispäeval üles pandud artiklipildist.  Foto: Kuvatõmmis TASSi kodulehelt Foto: Kuvatõmmis

Teada on aga, et mõni tund enne seda, kui Prokopenko Mihhailovile sõnumi saatis, avaldas TASS loo, kus räägiti, et Navalnõi olevat 2013. aastal Moskva linnapeaks kandideerides rikkunud valimisseadust, jättes deklareerimata oma naise varad. Vene otsingumootori Yandex abil leitud pilt TASSi esiküljest näitab loo juures pilti, kus naeratav perekond Navalnõi vestleb pärast järjekordset kohtuistungit. Nüüdseks on artikli juures hoopis teine pilt.

Praegu on sama loo juures hoopis selline pilt.                           Foto: Ekraanitõmmis TASSi kodulehelt
Praegu on sama loo juures hoopis selline pilt.                           Foto: Ekraanitõmmis TASSi kodulehelt Foto: Kuvatõmmis

Prokopenko on endine TASSi korrespondent ja kremlimeelne noor aktivist, 2012. aastal määrati ta Kremli sisepoliitika osakonna asejuhiks. Tema ülemuseks on president Vladimir Putini personaliülem Vjatšeslav Volodin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles