Kanadas keelati venemeelse Ukraina pianisti esinemine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pianist Valentina Lisitsa.
Pianist Valentina Lisitsa. Foto: Wikipedia

Toronto sümfooniaorkester tühistas Ukrainas sündinud klassikalise pianisti Valentina Lisitsa esinemised, sest naine on esinenud sotsiaalmeedias Kremli-meelseid Ida-Ukraina separatiste toetavate sõnavõttudega.

«Lisitsa provokatiivsed kommentaarid on varjutanud tema varasemad etteasted,» seisis sümfooniaorkestri direktori Jeff Melansoni avalduses, kust selgus, et sümfoonikud on asendanud naise 8. ja 9. aprillil toimuma pidanud kontserdid teiste muusikute etteastetega.

Lisitsa kirjutas eile sotsiaalvõrgustikus Facebook, et orkester lükkas ta tagasi vaid seetõttu, et ta kasutas oma sõnavabadust.

Ukraina Kanada kongressi president Paul Grod rääkis, et põhjuseks olid Lisitsa sõnavõtud, kus ta võrdleb Ukraina seaduslikku valitsust natsidega ja väidab, et etnilisi venelasi tahetakse saata koonduslaagritesse.

Vene-Poola taustaga Lisitsa sündis 1973. aastal Kiievis ja kolis 1991. aastal USAsse. 

Kanadas elab 1,25 miljonit Ukraina päritolu inimest ja nende ühingud on olnud häälekad Ukraina seadusliku võimu toetajad ja Venemaa agressiooni hukkamõistjad. Niisamuti toetab Ukrainat Kanada valitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles