Alla kukkunud Poola presidendilennuki piloote survestati maanduma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukirusud pärast traagilist õnnetust.
Lennukirusud pärast traagilist õnnetust. Foto: SCANPIX

Venemaal 2010. aastal alla kukkunud Poola presidendi lennuki piloote survestas neist kõrgemal ametikohal olev isik tihedas udus maanduma, näitavad täna ajakirjandusse lekkinud kokpitisalvestiste uued transkriptsioonid.

Lennuki ühe musta kasti salvestiste kohaselt, mille avaldas Poola raadiojaam RMF FM, viibis koos sõjaväepilootidega kokpitis ka Poola õhujõudude ülem kindral Andrzej Blasik.

«Lugu on nii, et me peame maanduma,» ütles Blasik kuus minutit enne katastroofi pilootidele, korrates varem kokpitis käinud välisministeeriumi kõrge amentiku sõnu.

«Laske käia, teil on küllalt ruumi,» ütles Blasik lenduritele, kui lennuk oli 300 meetri kõrgusel. Salvestise kohaselt ei õnnestunud pilootidel korduvatest katsetest hoolimata kolmandaid isikuid kokpitist välja ajada.

Katastroofi uuriv Varssavi sõjaväeprokuratuur teatas täna, et ajakirjandusse lekkinud salvestised on ebatäpsed, kuid ei eitanud nende ehtsust.

Prokuratuur kinnitas ühtlasi, et eksperdid on viimasel ajal dekrüpteerinud salvestitelt varasemaga võrreldes 40 protsenti rohkem sõnu.

Lennuk kukkus alla 2010. aasta 10. aprillil Smolenski lennuväljale lähenedes. Katastroofis hukkus 96 inimest, teiste seas tollane president Lech Kaczynski oma abikaasaga, Poola keskpanga juht ja relvajõudude staabiülem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles