Militaarekspert: Islamiriik muudab strateegiat ja võib rünnata põgenikelaagreid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi sõdurid Tikritis maha võetud Islamiriigi lipuga
Iraagi sõdurid Tikritis maha võetud Islamiriigi lipuga Foto: SCANPIX

Soome kaitseväe kõrgkooli õppejõu, kapten Antti Paroneni arvates muudab äärmusrühmitus Islamiriik oma strateegiat ja hakkab otsima pärast Iraagis positsioonide kaotust kergemaid sihtmärke.

Islamiriik on Iraagi armeega peetud lahingutes ja liitlaste õhurünnakute tõttu  kaotanud mitmeid linnu, edastab Iltasanomat.fi.

«Tikriti vallutamine, millega Iraagi armee sai oodatust kiiremini hakkama, näitas et Islamiriigi strateegia, taktika ja võitlusvaim ei ole sellised, mis neid viimastel kuudel arvati olevat,» selgitas ekspert.

Paronen on veendunud, et selle islamistliku äärmusrühmituse uued sihtmärgid on kergelt vallutatavad tsiviilalad.

«Kui rühmitus nagu Islamiriik satub raskesse seisu, siis ta suunab oma jõu paikadesse, kuhu julgeolekujõud ei ulatu. Võimalik, et nende uues sihtmärgid on põgenikelaagrid või mõned teised paigad, kus on koos palju tsiviilisikuid,» teatas soomlane.

Ta jätkas, et kui Islamiriigi võitlejatel Iraagis jalgealune väga tuliseks läheb, siis on neil veel võimalus suunduda täielikult Süüriasse.

USA ja ta liitlaste õhurünnakute eesmärgiks on takistada Islamiriigi võitlejate edasiliikumist. Nende peatamiseks õhurünnakutest siiski ei piisa, vaid vaja on ka maavägesid.

«Maavägede kasutamine on üks Islamiriigi kiire hävitamise eeltingimusi. Õhusõda võidakse pidada mitu aastat ilma, et see annaks tulemusi,» teatas Paronen.

Tikriti vallutamine Iraagi vägede poolt aga andvat lootust.

«Tikriti vallutamine oli pöördepunktiks ning  näitas, et Iraagi armee koos sunniitidest ja šiiitidest paramilitaarsete üksustega on niivõrd edukad, et Islamiriiki on võimalik lüüa,» selgitas militaarekspert.

Lääneriike teeb murelikuks aga Islamiriigi strateegia, milles värvatakse uusi liikmeid lääneriikidest. Kui läänest, kuid ka Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika riikidest uusi värvatuid juurde ei tule, siis võib see äärmusrühmitus nõrgeneda ning seda on kerge kahjutuks teha.

«Kui Islamiriik ei ole sõjaliselt edukas, võivad vähese informeeritusega hulljulged noored selle vastu huvi kaotada. Samas ei saa unustada seda, et Islamiriik on grupeering, mis reklaamib end märtrisurma abil. Just see võib panna islamiusulisi noori ja ka teisi ikkagi selle grupeeringuga liituma,» lisas soomlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles