Moskva välistab Karabahhi konflikti sõjaks paisumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armeenia välisminister Edvard Nalbandjan Moskvas.
Armeenia välisminister Edvard Nalbandjan Moskvas. Foto: SCANPIX

Venemaa välistab välisminister Sergei Lavrovi sõnul võimaluse, et Mägi-Karabahhi konflikt võiks üle kasvada sõjaks.

«Me ei lase isegi ligi mõtet, et Karabahhi konflikt läheks üle kuuma faasi. Olen veendunud, et retoorikast hoolimata ei taha seda ükski huvitatud pool,» ütles Lavrov täna Moskvas pärast kohtumist Armeenia välisministri Edvard Nalbaldjaniga.

Vastates küsimusele Venemaa tegutsemise kohta Aserbaidžaani-poolse sõjaline eskalatsiooni paisudes, ütles Lavrov: «Kõik kohustused, mida OSCE liikmed on enesele vastastikusel alusel võtnud, on lepingus sätestatud. Samuti on loetletud juhul, kus on ette nähtud kohustuste täitmine.»

Lähipäevil läheb Venemaa president Vladimir Putin Armeenia pealinna Jerevani, et osaleda Armeenia genotsiidi 100. aastapäeva üritustel. 

Seejuures loodetakse Jerevanis tema sõnul, et Armeenia ja Venemaa riigijuht kohtuvad ka mais Moskvas.

Putini kavatsusest külastada Armeeniat neil päevil, mil seal mälestatakse sajanditaguse genotsiidi ohvreid, teavitas Kremli kõneisik Dmitri Peskov.

Osmani impeeriumis tapetud armeenlaste mälestamise üritused toimuvad Armeenias 24 aprillil.

Mägi-Karabahh on enamasti armeenlastega asustatud endine Aserbaidžaani autonoomne oblast, mille staatuse üle puhkes 1980. aastate lõpus relvastatud konflikt aserite ja armeenlaste vahel. Lahingutes hukkus hinnanguliselt 30 000 inimest ja ala läks Armeenia ja kohalike separatistide kontrolli alla.

OSCE asutas 1992. aastal konfliktile rahumeelse lahenduse leidmiseks Minski grupi. Selle kaaseesistujateks on USA, Venemaa ja Prantsusmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles