Jeemenisse saabus esimene humanitaarabisaadetis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüa otsiv poiss Jeemeni pealinnas Sanaas.
Süüa otsiv poiss Jeemeni pealinnas Sanaas. Foto: SCANPIX

Jeemeni lõunaossa Adenisse saabus esimene rahvusvaheline humanitaarabisaadetis, teatas täna organisatsioon Piirideta Arstid. Kokku jõudis Djiboutist Adenisse laevaga 2,5 tonni abi.

Probleem on peamiselt meditsiiniabi toimetamine hädasolijatele seoses Adeni tänavatel kestva kaosega, kus huthi šiiamässulised võitlevad presidendile lojaalsete üksuste vastu. Lisaks korraldab Saudi Araabia juhitud koalitsioon huthide positsioonide pihta õhurünnakuid.

Tänavad on blokeeritud ning linnas on puudu veest, elektrist ning kütusest, kõik haiglad on ülerahvastatud.

Punase Risti kõneisik Jeemenis Marie Claire Feghali ütles, et humanitaarolukord üle kogu riigi on väga raske.

«Sõda on Adenis igal tänaval, igal nurgal. Paljud ei saa põgeneda,» sõnas ta.

Jeemeni  konfliktis on vastamisi riigi praegust presidenti Abedrabbo Mansour Hadit toetavad jõud ning šiiamässulised huthid ning neid toetavad ekspresidendile Ali Abdullah Saleh´le lojaalsed väed. Saudi Araabia alustas 26. märtsil õhurünnakuid huthide vastu. Ar-Riyadi juhitavasse koalitsiooni 

Iraan saatis täna Jeemeni lähedale vetesse kaks sõjalaeva, mis on ilmselt seotud Saudi Araabia õhurünnakutega.

Alused võtavad osa piraaditõrjest ja kindlustavad laevadele piirkonnas turvalise meretee, ütles ingliskeelne Press TV.

Sõjalaevade piirkonda viimist seostatakse saudide juhitavate õhurünnakutega huthidele, kelle toetamises Iraani süüdistatakse. Teheran on seni eitanud otsetoetust ja sõjalise abi saamist ei ole tunnistanud ka mässulised.

Huthi mässulised Adenis.                                                                                      Foto: Scanpix
Huthi mässulised Adenis.                                                                                      Foto: Scanpix Foto: SALEH AL-OBEIDI/AFP

USA kaitseministri hoiatus

USA kaitseminister Ashton Carter hoiatas täna Al-Qaeda kohaliku haru võitude eest Jeemenis tekkinud kaoses ja ütles, et Ühendriigid peavad mõtlema, kuidas takistada rühmituse rünnakuid Läänele.

Carteri sõnul raskendab Jeemeni keskvalitsuse lagunemine terroritõrjeoperatsioone rühmituse Araabia Poolsaare Al-Qaeda vastu.

«See ei tähenda, et me ei jätkaks enda kaitseks sammude astumist. Me peame tegema seda teisiti, aga me teeme seda,» ütles ta täpsustamata.

Rühmitust kahtlustatakse kavatsuses rünnata lääneriikide, seal hulgas USA sihtmärke.

Carter ütles, et Al-Qaeda Jeemeni haru kasutab ära šiiamässuliste jõulisest pealetungist tinditud kaost, et omakorda territooriumi hõivata.

USA aitab Jeemenile õhurünnakuid alustanud Saudi Araabiat ja tema liitlasi luureandmete, logistika ning mõningal määral ka relvastuse ja laskemoonaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles