Moskva süüdistab Rumeeniat Vene-NATO alusakti rikkumises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA tank Abrams
USA tank Abrams Foto: SCANPIX

Rumeenia rikub oma territooriumile USA ja NATO vägede paigutamist lihtsustades Vene-NATO alusakti, eriti selle «oluliste lahingüksuste» mittepaigutamist käsitlevat sätet, ütles Vene välisministeeriumi pressiesindaja Aleksander Lukaševitš kolmapäeval ministeeriumi kodulehele pandud avalduses.

Tema sõnul tähendab see «riigi järkjärgulist muutumist USA ja NATO järjekordseks sillapeaks Vene piiri lähedal».

«Me oleme kommenteerinud rohkem kui üks kord mitme NATO riigi samalaadseid samme, osutades nende vastuolulisele iseloomule ja rõhutades nende absoluutset sobimatust ja liialdatust nii sõjalises kui rahalises mõttes.»

Rumeenia valitsus töötab seaduseelnõu kallal, mis käsitleb välisriikide relvajõudude paigutamist, transiiti ja operatsioone, seal hulgas lihtsustatud piiriületusprotseduure.

Lukaševitši sõnul tahavad Rumeenia juhid tõsta oma väärtust «transatlantiliste strateegide silmis» ja on selleks valmis rikkuma 1997. aastal Vene-NATO alusakti, mis keelab «oluliste lahingüksuste» paigutamise uute liikmesriikide territooriumile.

«Nad on valmis ohverdama Musta mere piirkonnas stabiilsuse säilitamise huvid oportunistlikele kaalutlustele,» süüdistas ta.

«Mis puutub viidetessse rakendatavate meetmete eksklusiivsele kaitseiseloomule niinimetatud idast tuleva ohu vastu, siis need ei kannata mingit kriitikat.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles