Stubb: Rinne tuli valitsusse kokkuleppeid kukutama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Stubb ja Saksa kantsler Angela Merkel.
Alexander Stubb ja Saksa kantsler Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Koonderakonna juht Alexander Stubb rääkis Helsingin Sanomate valimisstuudios, kuidas SDP juht Antti Rinne tuli valitsusse varasemaid kokkuleppeid kukutama ning avalikustas meelepärasema koalitsioonipartneri.      

Stubbi sõnul tuli Rinne valitsusse, et muuta selle majanduspoliitilist joont ja elavdada majandust. «Tema seisukohast vaadatuna oli see aus, et ta hakkas nii tegutsema, kuid minu kui peaministri ülesanne oli viia ellu langetatud otsuseid.»  

Rinnest sai mais 2014 sotsiaaldemokraatide uus juht ja nii võttis ta valitsuses sisse SDP senise juhi Jutta Urpilaineni koha.  

Alles eelmisel suvel kiitsid nii Stubb kui Rinne koostöövaimu. «Keeruline öelda, kuhu see hea tahe kadus. Mina ise püüdsin töötada meeskonnana. Pole enam mõtet tagasi vaadata,» rääkis Stubb.

Praegune valitsusjuht kinnitas, et on valmis olema valitsuskoalitsioonis kõigiga, isegi sotsiaaldemokraatidega. «Kuigi alati on lihtsam, kui on kas parem- või vasakpoolne valitsus.»

Stubbi jaoks oleks meelepäraseimaks koalitsioonipartneriks Juha Sipilä juhitav Keskerakond. «Oleme mitmetes asjades samal seisukohal. Ajame mõõdukat parempoolset majanduspoliitikat,» lisas ta.

Koonderakonnal ja sotsidel on suhteliselt sarnased seisukohad töö-, maksunduse- ja majanduse kohandumise osas, erinevusi on julgeoleku ja välispoliitika suundades, eriti suhtumises NATOsse.    

Stubb valiti Koonderakonna esimeheks mullu suvel. HS-Gallupi küsitluse järgi oli erakonna toetus mullu augustis 22,1 protsenti, võrreldes 16,8 protsendiga selle aasta märtsis.

Kuna arvamusküsitlused lubavad ennustada valimisvõitu Keskerakonnale, siis teise koha pärast võitlevad Koonderakond ja sotsiaaldemokraadid.   

Stubb rääkis, et parteide tegelik populaarsus selgub 19. aprilli parlamendivalimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles