Porošenko nõunik: Ukraina ei suuda tuumarelva valmistada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sõdur
Ukraina sõdur Foto: SCANPIX

Ukrainal ei ole praegu tehnilist võimekust uute tuumarelvade valmistamiseks, ütles riikliku strateegiauuringute instituudi direktor ja presidendi nõunik Volodõmõr Horbulin neljapäeval.

«Me ei suuda täna tuumarelva valmistada, ja ma vastutan nende sõnade eest,» ütles Horbulin Kiievis riikliku julgeolekustrateegia kava tutvustades.

Ukraina võib raketiehituse valdkonnas nii mõndagi ära teha, aga «meil ei ole praktiliselt tööstuslikku baasi, et alustada tõsiselt tuumalõhkepeade taastamist», tõdes ta.

Horbulini sõnul ei ole Ukrainal kunagi olnud spetsialiste tuumarelva projekteerimiseks, väljatöötamiseks, ehitamiseks ja mis kõige tähtsam - tuumalõhkepeade katsetamiseks lahinguolukorras.

«Sestap arvan ma, et Ukraina ei peaks seda küsimust tõstatama, see ei oleks Ukraina praegust teadus- ja tehnoloogiapotentsiaali arvestades korrektne ja tooks üksnes kriitikat poliitilisel areenil.»

Ukrainal on suured uraani- strontsiumi- ja teiste tuumakütuse valmistamiseks vajalike ainete varud, aga riigi politiiline juhtkond ei ole seni tootmise kohta otsust langetanud, ütles nõunik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles