Prantsuse televõrk jätkas pretsedenditu küberrünnaku järel tööd

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küberrünnak TV5 Monde'i vastu.
Küberrünnak TV5 Monde'i vastu. Foto: CHRISTOPHE ENA/AP

Prantsuse televõrk TV5 Monde jätkas neljapäeval ülekandeid 18 tundi pärast sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) meelsete häkkerite pretsedenditut rünnakut, mille käigus hõivati telekanal, selle internetikülg ja Facebooki konto.

Võimud teatasid, et rünnak oli tõenäoliselt terroriakt ning kutsusid meediafirmasid valvsusele.

«Paljud elemendid viitavad sellele, et tegemist oli terroriaktiga,» ütles siseminister Bernard Cazeneuve.

TV5 Monde on Pariisis asuv televõrk, mille programme edastatakse üle maailma.

Televõrk oli sunnitud televisiooni ajaloos pretsedenditu küberrünnaku tõttu suurema osa neljapäevast edastama eelnevalt salvestatud programme, ütles TV5 Monde'i juht Yves Bigot.

«Kui töötada televisioonis ja avastada, et 11 teie kanalit on maas, on see üks hirmsamaid asju, mis võib teiega juhtuda,» sõnas Bigot. «Nende eesmärk võis olla edastada oma sõnumit meie telekanalite sagedustel, mitte üksnes sotsiaalvõrgustikes ja veebiküljel,» ütles ta telekanalile BFMTV. «Nad võisid tahta võtta meie sagedused pantvangi.»

Häkkerid said televõrgu ja selle sotsiaalmeediarakendused oma kontrolli alla kolmapäeva hilisõhtul. TV5 Monde'i IT-süsteemi tungides õnnestus neil telekanalid mitmeks tunniks rivist välja lüüa.

«Küberkalifaat jätkab oma küberdžihaadi Islamiriigi vaenlaste vastu,» võis lugeda islamistide postitusest TV5 Monde Facebooki küljel.

Ühtlasi hoiatati sõnumis, et Prantsusmaa president François Hollande on teinud andestamatu vea osaledes eesmärgita sõjas.

«Prantsusmaa sõdurid, hoidke Islamiriigist eemale! Teil on võimalus säästa oma perekondi, kasutage seda!» hoiatati ühes teises ähvarduses.

Prantsusmaa osaleb USA-juhitud koalitsioonis, mis korraldab õhurünnakuid Islamiriigi vastu Iraagis ja Süürias.

Prantsuse peaminister Manuel Valls nimetas häkkimist vastuvõetamatuks rünnakuks info- ja väljendusvabaduse vastu, väljendades täielikku solidaarsust toimetusega.

«Need terroristid vihkavad meie vabadusi ja eluviisi,» kirjutas Euroopa Komisjoni asepresident Frans Timmermans Facebookis. «Meil lasub kollektiivne vastutus kaitsta oma vabadusi ning Euroopa ühiskonda terrorismi totalitaarsuse eest.»

«Küberrünnakuga teleülekannete peatamine mitmeks tunniks on maailmas esmakordne,» ütles IT-julgeoleku firma Trend Micro strateegiadirektor Loïc Guézo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles