Kreml kahetseb Ukraina raada otsust mõista hukka kommunism

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jossif Stalin ja Adolf Hitler (fotomontaaž).
Jossif Stalin ja Adolf Hitler (fotomontaaž). Foto: Wikipedia.org

Kreml kahetseb Ukraina parlamendi otsust mõista hukka totalitaarne kommunism Ukrainas ning president Petro Porošenko süüdistusi, mille kohaselt alustasid Teist maailmasõda Stalin ja Hitler.

«Venemaa hoiab ja säilitab sõja mälestust ning tähtsaimana jätab meelde õppetunnid, mida see sõda andis kogu inimkonnale. On kahetsusväärne, et selliste otsuste ja väidete taustal leiavad väga paljud veteranid end pisarais nädalatel enne võidu aastapäeva,» ütles Kremli pressisekretär Dmitri Peskov ajakirjanikele.

Vene presidendi Vladimir Putini pressiesindaja kommenteeris Ukraina ülemraada otsust keelustada kommunistlik propaganda ning Porošenko märkusi, milles ta asetas Teise maailmasõja puhkemise eest süü nii Nõukogude Liidu juhile Jossif Stalinile kui ka Natsi-Saksamaa liidrile Adolf Hitlerile.

«Peaksin ilmselt meenutama seda, mida president ütles paari päeva eest mineviku moonutamise katsete kahjulikkusest tulevikule. Need sõnad on ilmselt parim vastus sellistele otsustele,» lausus Peskov.

Ukraina parlament võttis neljapäeval vastu seaduse, millega keelustatakse totalitaarse kommunistlikku ja natsirežiimi sümbolid, seal hulgas tänavanimed, lipud, monumendid ja mälestustahvlid.

Seadus mõistab hukka totalitaarse kommunistliku ja natsirežiimi Ukrainas, keelab nende kuritegeliku iseloomu avaliku eitamise ning nende sümbolite valmistamise, levitamise ja avaliku kasutamise välja arvatud hariduslikul või teaduslikul eesmärgil, ja surnuaedades, kus need juba leiduvad.

Keelatavate nähtuste hulgas on Nõukogude Liidu lipp ja hümn, ning kommunismiaja liidrite monumendid ja mälestustahvlid. Toonaste juhtide nimesid ei tohi kasutada ka tänava-, väljaku- ja ettevõttenimena.

Seaduse rikkumise eest on ette nähtud 5-10 aastane vanglakaristus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles