USA: Hiina tegevus Lõuna-Hiina merel ohustab regionaalset stabiilsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Hiina mere satelliidipilt.
Lõuna-Hiina mere satelliidipilt. Foto: CSIS/AMTI/REUTERS

USA hoiatas neljapäeval, et Hiina katsed laiendada oma territooriumi Lõuna-Hiina merel ehitustegevusega vaidlusalustel saartel ohustavad regionaalset stabiilsust.

Hiljuti avaldatud satelliidifotodest on selgunud, et Hiina laiendab vaidlusalustes vetes oma territooriumi tehismaa ehitamise läbi, pumbates liiva korallrahudele ning kattes need betooniga.

«Meie hinnangul suurendavad Hiina maahõive ning ehitustegevus regioonis ärevust,» ütles Ühendriikide välisministeeriumi pressiesindaja Jeff Rathke.

Rathke sõnul on Washington mures väljavaate üle, et Peking võib militariseerida Lõuna-Hiina mere vaidlusalustel aladel sõjalised eelpostid.

«Seetõttu jälgime neid arenguid tähelepanelikult ning tõstatame jätkuvalt oma mured Hiinaga ning teiste regioonide riikidega, kutsudes kõiki osapooli hoiduma destabiliseerivast tegevusest.»

Samuti kutsub Washington Rathke sõnul kõiki territooriumi nõudlejaid võtma omaks rahumeelseid ja diplomaatilisi lähenemisi mere- ja territoriaalvaidlustele Lõuna-Hiina meres.

Mõttekoja Center for Strategic and International Studies CSIS (Strateegiliste ja Rahvusvaheliste Uuringute Keskus) veebilehel avaldatud satelliidifotodel on näha Hiina laevu vedamas liiva alale, mida tuntakse «Pahanduse rahuna» («Mischief Reef»).

Hiina ehitustegevuse tulemusena on on Malai saarestiku Spratley saarte veealustest korallrahudest saanud tehissaared hoonete, lennuradade ja maabumissildadega.

Analüütikute sõnul üritab Hiina luua fakte vees oma territoriaalnõuete toetamiseks.

Hiina peab endale kuuluvaks kogu Lõuna-Hiina merd. Maahõiveprojektid teevad eriti murelikuks Filipiinid ja teised riigid, kel on Hiinaga lahendamata territoriaalvaidlused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles