Ukraina SBU pidas kinni 39 arvatavat ülestõusu kavandajat Odessas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina julgeolekuteenistuse SBU juht Valentõn Nalõvaitšenko.
Ukraina julgeolekuteenistuse SBU juht Valentõn Nalõvaitšenko. Foto: SCANPIX

Ukraina võimud on vahistanud kahe päeva jooksul 39 inimest seoses venemeelse ülestõusu kavandamisega sadamalinnas Odessas, kus on viimastel kuudel aset leidnud salapäraseid plahvatusi.

Võimude teadaanne eelneb president Petro Porošenko visiidile Odessasse, tähistamaks Nõukogude vägede poolt linna Natsi-Saksa vägedest vabastamise 71. aastapäeva.

Ukraina julgeolekuteenistus SBU teatas neljapäeval 29 inimese vahistamisest, suure relva- ja laskemoonapeidiku konfiskeerimisest.

SBU juhi Valentõn Nalõvaitšenko sõnul said ülestõusu kavandajad korraldusi venemeelsete separatistide liidritelt Donetski ja Luganski oblasti okupeeritud aladel ning kavandasid parlamendisaadiku ja mitme läänemeelse aktivisti tapmist.

«Nende plaani kohaselt olnuks see algus territooriumi hõivamisele Odessa ja ümbritsevate alade lahtirebimiseks ning uue kvaasivabariigi loomiseks,» sõnas SBU ülem.

Kahe päeva eest teatas julgeolekuteenistus 10 isiku kinnipidamist, kes osutusid kõik venelasteks. Neid süüdistati pommide paigaldamises reedese mälestusürituse eel.

«Nad kavandasid sabotaažiakte ja pommirünnakuid,» sõnas SBU pressiesindaja.

Ehkki Odessa asub Ida-Ukraina konflikti rindejoonest kaugel, on seal kõmatanud kümneid salapäraseid plahvatusi, mis on süvendanud linnas usaldamatuse õhkkonda.

Olukord Odessas on pinev alates Kiievi- ja Moskva-meelsete kokkupõrkest eelmise aasta 2. mail, mille käigus puhkenud tulekahjus hukkus ligi 50 venemeelset aktivisti.

Linna asutas 1794. aastal Vene keisrinna Katariina Suur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles