USA kaitseminister lubas Aasiasse paigutada USA parimad relvad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister Ashton Carter (paremal) koos Lõuna-Korea kaitseministri Han Min-Kooga.
USA kaitseminister Ashton Carter (paremal) koos Lõuna-Korea kaitseministri Han Min-Kooga. Foto: SCANPIX

USA paigutab Aasiasse kõige arenenumad relvad, sealhulgas vargpommitajad ja kübersõja üksused, ütles USA kaitseminister Ashton Carter reedel.

«Sellesse maailma ossa (Aasiasse) paigutatakse meie uusimad ja parimad asjad,» ütles Carter Soulis.

Vestluses Lõuna-Korea kaitseministriga Han Min-Kooga anti otsekohene hinnang Korea poolsaart ja USA mandriosa ohustavale Põhja-Korea tuumarelva ja ballistiliste rakettide programmile, lausus Carter.

«Nad (Pyongyang) näitasid hiljutiste raketikatsetustega jälle, et Põhja-Korea kavatseb provokatsioonidega jätkata,» lisas ta.

Teisipäeval tulistas Põhja-Korea läänerannikult välja kaks maa-õhk tüüpi raketti ajal, mil Aasiat külastama tulnud Carter oli teel Jaapanisse.

USA investeerib Korea poolsaarel «kõrgeltarenenud võimekustesse... mis on loodud selle dünaamilise julgeolekukeskkonna tarbeks», sõnas Ühendriikide kaitseminister.

Pärast reporteri palutud täpsustust tõstis minister esile vargpommitajad, F-35 hävituslennukid ja kübersõja süsteemid, mida võidakse Aasiasse paigutada rotatsiooni alusel.

USA püüdurraketisüsteemi THAADi kõnelustel ei arutatud, sest süsteem on alles tootmises, rõhutas Carter.

«Me pole veel jõudnud nii kaugele, et alustada paigutamise kõnelusi mis tahes osapoolega,» lisas ta.

Hiina ja Venemaa on jõuliselt THAADi paigutamise vastu, öeldes, et see võib õõnestada regionaalset rahu ja julgeolekut.

Washington ärgitab Jaapanit ja Lõuna-Koread lepitusele. Osapoolte vahel tekitavad pingeid territoriaalvaidlused ja erinevad arusaamad mineviku sündmusist. Kahe riigi vahelised suhted on jäised.

«Loodame paranemisele ja lepitusele, kuid Ühendriikide asi pole end osapoolte vahele asetada,» ütles Carter.

Kaitseminister külastas ka mälestusmärki, mis on pühendatud 2010. aastal uppunud Lõuna-Korea sõjalaevale Cheonanile ja sellel elu kaotanud 46 mereväelasele.

Lõuna-Korea juhitud rahvusvaheline ekspertrühm jõudis järeldusele, et laeva uputas Põhja-Korea torpeedo. Pyongyang eitab süüdistust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles