Obama ja Castro kätlesid ajaloolisel kohtumisel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raúl Castro ja Barack Obama.
Raúl Castro ja Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama ja Kuuba liider Raúl Castro seisid eile laialt naeratades kõrvuti poseerides fotograafidele Panamas alanud Ameerika riikide tippkohtumisel, mis on järjekordseks märgiks sulast kahe riigi suhetes, edastasid meediakanalid.

Aset leidis kahe riigipea ajalooline kätlemine ja peeti ka lühikene viisakusvestlus.

«Riigipead ei rääkinud mingitel olulistel teemadel, tegemist oli viisakuste vahetamisega,» teavitas Valge Maja. Hiljem on siiski kavas mõlema mehe ametlik kohtumine, mis on esimeseks üle 50 aasta.

Obama ja Castro pidasid enne tippkohtumisele sõitmist ka telefonivestluse, teatasid Havanna ja Valge Maja.

Kuuba riikliku infoagentuuri asedirektor Jorge Leganoa ütles, et Obama ja Castro vestlesid telefonitsi neljapäeva õhtul.

«Saan kinnitada, et president Obama vestles president Castroga enne Washingtonist lahkumist,» ütles anonüümsust palunud Valge Maja ametnik.

Neljapäeva õhtul kohtusid üle 58 aasta kahe riigi välisministrid. USA nimetas välisminister John Kerry ja Kuuba välisametkonna juhi Bruno Rodrigueze kohtumist konstruktiivseks.

Obama ja Castro saabusid neljapäeva õhtul Panama Citysse, kus algas reedel kahepäevane Ameerika riikide tippkohtumine.

Havanna jaoks on tegemist esmakordse osalemisega Ameerika riikide tippkohtumisel selle 21-aastase ajaloo jooksul.

Ühendriigid ja Kuuba teatasid mullu 17. detsembril ajaloolisest kokkuleppest suhete normaliseerimiseks, mis toob kaasa saatkondade taasavamise ning Kuubale kehtestatud reisi- ja kaubanduspiirangute mõnetise leevendamise. Sellest ajast alates on kahe riigi diplomaadid pidanud suhete normaliseerimiseks kolm kõnelustevooru.

Obama vestles reedel aga ka kahe Kuuba tuntud teisitimõtlejaga. USA president kohtus Kuuba režiimi vihaste kriitikutena tuntud juristi Laritza Diversenti ja poliitaktivisti Manuel Cuesta Mouraga. Suletud uste taga aset leidnud kohtumisel osales veel kümmekond inimõigusaktivisti teistest riikidest.

Obama kinnitas aktivistidele Ühendriikide jätkuvat toetust inimõiguste ja sõnavabaduse kaitsel.

USA kehtestas 1960. aastal pärast kommunistide võimuletulekut Kuubale kaubandusembargo, kahe riigi diplomaatilised suhted katkesid 1961. aastal.

USA president kinnitas neljapäeval, et välisministeerium on viinud lõpule ülevaate, mis võib viia Kuuba eemaldamiseni terrorismi toetavate riikide nimekirjast.

«See oleks tähtis samm suhete normaliseerimise poole, sealhulgas USA saatkonna avamise suunas Havannas,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles