Hiinas suri end põlema süüdanud budistlik nunn

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palvehelmed.
Palvehelmed. Foto: SCANPIX

Hiinas pani end kolmapäeval protestiks Pekingi ülemvõimu vastu põlema budistlik nunn, kes saadud vigastustesse suri, teatasid laupäeval inimõiguslased ja ajakirjandus.

Yeshi Khando (47) lõpetas oma palverituaalid Tiibeti Garzê autonoomse ringkonna budakloostris ning seejärel suundus kohaliku politseijaoskonna juurde, kus ta ennast põlema süütas, teatas vabaühendus International Campaign for Tibet (ICT).

Naine soovis enne süütamist «dalai-laama tagasitulekut ja talle pikka iga», teatas raadio Vaba Aasia (RFA).

Samuti avaldas Khando protesti Hiina ülemvõimu vastu Tiibetis ja kutsus selle iseseisvumisele.

Julgeolekutöötajad viisid naise surnukeha minema ning ta perekond kutsuti ülekuulamisele, teatas inimõigusorganisatsioon Free Tibet.

Tiibeti kommunistliku partei peasekretär Chen Quanguo andis sel nädalal korralduse panna budakloostrites välja Hiina lipud ning andis neile korralduse hinnata oma munkade ja nunnade «patriotismi».

Alates 2009. aastast on end Tiibetis põlema pannud üle 130 inimese. Enamik juhtumitest on lõppenud enesesüütaja surmaga.

Enesesüütamisi tuli sagedamini ette enne Hiina kompartei iga viie aasta tagant peetavat kongressi 2012. aasta novembris. Kongressi järel on neid jäänud vähemaks.

Hiina okupeeris Tiibeti 1950. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles