Soome ekspert hoiatab riiki praegu NATOsse astumise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO lipp.
NATO lipp. Foto: SCANPIX

NATO-liikmesuse taotlemine just nüüd oleks kõige saatuslikum viga Soome välis- ja julgeolekupoliitikas, vahendas Helsingin Sanomat pühapäeval välispoliitikaeksperdi Hiski Haukkala sõnu.

Haukkala hinnangul vastaks Venemaa Soome NATO-liikmesusele väga kahetsusväärsel moel, ületamata samas piiri, mis sunniks alliansi liikmesmaid reageerima.

«Venemaa on mobiliseerunud ja mobiliseeritav. Ta suudaks kiiresti panna piirkondlikult püsti suure tsirkuse,» ütles ta ajalehele.

Haukkala meelest on järgmise valitsuse tähtsaim välispoliitiline ülesanne tugevdada Soome julgeolekut, luues korra majja oma «majas» ja majanduses.

«Venemaa uuele tegutsemisviisile, hübriidohule vastamise juures on majanduse tervis ja ühiskonna stabiilsus tähtsad asjad,» lausus ekspert.

Tema sõnul tuleks suhetes Venemaaga püüda ka kinni hoida positiivsetest külgedest, ilma et Euroopa Liidu ühtsus kannataks.

Haukkala on Tampere ülikooli rahvusvahelise poliitika professor, kes töötab ka välisministeeriumis Venemaa eksperdina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles